Az esküvőszervezés során rengeteg feladattal szembesültök, ezért hasznos lehet egy „határidőnapló”, amely segít eligazodni, hogy ne feledkezzetek meg semmiről.

Persze a megadott dátumok csak irányadóak, és biztosak vagyunk abban is, hogy találsz köztük olyan pontot, ami a ti esküvőtöket nem érinti, ezt hagyjátok figyelmen kívül!

Egy évvel az esküvő előtt

 Mondjátok el mindenkinek!

Élvezzétek ki, hogy jegyespár lettetek, és osszátok meg az örömötöket másokkal is!

Szervezhettek eljegyzési partit, adhattok vacsorát, de ha a stílusotokhoz az passzol, dobhattok egy üzenetet facebookon a legfontosabb rokonoknak, vagy posztoljátok az eljegyzési gyűrű fotóját! Bár ez a ti eljegyzésetek, de a többiek öröme is lehet.

Tűzzétek ki a dátumot!

Döntsétek el, hogy mikor házasodtok össze, hiszen a legjobb szolgáltatókat sokszor nagyon hamar lefoglalják. Sőt, a legjobb dátumokat is! Minden évben van néhány hétvége, ami kifejezetten népszerűnek számít a párok körében, érdemes résen lenni, és nagyobb városokban nem túlzás akár 1,5-2 évvel korábban dönteni és lefoglalni a legfontosabbakat. Ha nem ragaszkodtok egy konkrét naphoz, elsőként kitűzhettek 1 hónapot is, és azon belül dönthettek az alapján is, hogy a kiválasztott helyszín vagy szertartásvezető mikor szabad.

Határozzátok meg a létszámot!

Az egyik legfontosabb dolog nagyjából összeszámolni a létszámot, hiszen addig semmihez nem tudtok kezdeni, amíg nem tudjátok, hogy 20 vagy 200 fő lesz a vendéglistátokon. Vegyétek számba azokat a lehetséges vendégeket is, akiket talán még nem is ismertek! 

Gondoljatok arra, hogy talán még a szervezés kezdetén nincs minden unokatestvérnek párja, de a következő hónapokban ez változhat.

Válasszátok ki a várost!

Nagyon fontos, hogy a szervezés kezdetekor már tudjátok, hogy melyik városban lesz az esküvő, esetleg a szertartások és a lagzi külön helyszínen lesznek-e lebonyolítva.

Fogadjatok esküvőszervezőt!

Ha 15-20 főnél nagyobb eseményt terveztek, érdemes elgondolkodni rajta, hogy profira bízzátok a szervezést, a szervezők jártasak abban, amiben ti nem, és az esküvő egy olyan esemény, ahol nincs esélyetek ismétlésre.
(Szerencsére, teszem hozzá.)

9 hónappal az esküvő előtt

Válasszatok stílust!

Zenés, mulatós, csak egy vacsora, esetleg egész hétvégés, vagy laza kerti parti hangulatú esküvő lesz? Ez befolyásolhatja a helyszínválasztást, de még a menüt is.

Névviselési kérdések

Döntsétek el, hogy mi lesz a nevetek a házasságkötés után! Fontos, mert az anyakönyvvezetőnek jegyzőkönyvbe kell vennie, így időben beszéljétek meg, kinek mi a szimpatikus. Sőt, ne lepődjetek meg, de a születendő gyermekek vezetéknevéről is most kell döntenetek. Ezen a házasságkötésig még változtathattok.

 

Válasszatok anyakönyvvezetőt, anyakönyvi hivatalt!

Ha megvan a dátum, és a városotokban már lehetséges, jelentkezzetek be az anyakönyvvezetőnél! Ezt a legtöbb helyen 1 évvel a kiszemelt időpont előtt tudjátok megtenni. Az anyakönyvvezetőhöz általában időpontra kell mennetek. 

Rossz hír az eltérő munkarendben, vagy külföldön dolgozó pároknak, hogy ezt bizony csak együtt tudjátok elintézni, és csak személyesen lehetséges. Az anyakönyvvezetőhöz vinnetek kell a személyes irataitokat, és el kell döntenetek a házassági neveteket.

Szertartások

Döntsétek el, hogy milyen szertartásokat szeretnétek, hivatalban esküdnétek vagy inkább külső helyszínen, illetve lesz-e egyházi ceremónia.

Anyakönyvi esketés díjának befizetése

Ha nem hivatali időben történik a házasságkötés, a legtöbb helyen ma Magyarországon még külön díjat kell fizetni. Ne feledjétek az anyakönyvvezetőtől kapott csekket befizetni, vagy a megadott módon rendezni a díjfizetést!

Templom

Ha templomi szertartást is szeretnétek, mindenképpen keressétek fel személyesen az eskető papot, lelkészt, és kérjétek meg, hogy részletesen mondja el az egyházi szertartás feltételeit! Sok helyen kötelező a jegyesoktatás, illetve követelmény az adott hit szerinti keresztelkedés is.

 

Vendéglista

Állítsatok össze egy vendéglistát, és döntsétek el, kiket hívtok csak a szertartásra, és kiket a vacsorára is. Ma már nem szokatlan, ha ez a két dolog elkülönül. Gyakran a távolabbi ismerősöket, kollégákat csak a szertartásra hívják, a közelebbi rokonokat és barátokat pedig vendégül látják.

Save the date

Talán nem tartjátok fontosnak, de egy kedves figyelmesség lehet, ha save the date kártyát küldtök a meghívottaknak. Ez arra szolgál, hogy ha még sokára esedékes az esküvő, előzetesen értesíteni tudjátok a vendégeket az időpontról, hogy arra a napra ne szervezzenek mást (pl. nyaralást). Ezen még nem kell semmi fontos infónak szerepelnie, csak a dátumnak.

Költségvetés

Határozzátok meg a költségeket! Ha már némi képet nyertetek arról, hogy mik a vágyaitok, ideje ezt a valóságban is látni, és meghatározni, hogy mire mennyi pénzt szántok.

Helyszín, nyílt napok

Kezdjétek el bejárni a szóba jöhető helyszíneket, vegyetek részt nyílt napon, esküvői kiállításon!

Árajánlat

Kérjetek egyedi árajánlatokat! Attól, hogy az esküvői csomagban meg van határozva minden, nektek lehetnek más igényeitek, sokszor még jobban is járhattok vele. Kérdezzetek rá, hogy az ajánlat pontosan mit tartalmaz!

Válasszátok ki a helyszínt!

Ha bejártatok minden szóba jöhető helyet, bekértetek és megbeszéltetek minden ajánlatot, ideje dönteni és lefoglalni a helyszínt.

Szerződés

Szerződés nélkül ne foglaljátok le a helyszínt, és átvételi elismervény nélkül ne adjatok át foglalót (kivéve, ha a szerződésben számszerűen szerepel, hogy melyik napon mekkora összeget adtatok át foglalóként)! A szerződésben szerepeljen a dátum, a helyszín, a létszám, az időtartam, a nyújtott szolgáltatás és az ár mindenképpen! Térjetek ki az apróságokra is!

Karikagyűrűk

Ha még nincsenek meg, válasszátok ki a karikagyűrűket! Nagyon sok lehetőségetek van, választhattok ékszerboltban kész gyűrűt, készíttethettek ötvössel egyedit, szóba jöhetnek különböző anyagok, színek és kövek, időben döntsetek róla, hogy mi az, amit mindketten szívesen hordanátok.

 Menyasszonyi ruha

Talán korainak tűnik, de hidd el, nem az, kezdd el keresgélni a menyasszonyi ruhát! Ha bérelni szeretnéd, a szép ruhákat hamar lefoglalják, ha megvennéd, talán hónapokat is kell rá várnod, ha pedig varratod, nos, az sem két nap lesz.

7 hónappal az esküvő előtt

Menü

Ideje eldönteni, hogy mi legyen a menü az esküvőn. Vegyétek figyelembe a vendégek igényeit is, és adjatok nekik választási lehetőséget! Gondoljatok az allergiás vagy különleges diétát követő vendégekre is!

Vőfély/ceremóniamester

Döntsétek el, hogy vőfélyt vagy ceremóniamestert szeretnétek-e az esküvőn, és foglaljátok le minél előbb! Bizonyos létszám fölött mindenképpen hasznos egy koordináló ember, 40-50 vendég esetében már biztosan.

Zene

Esküvő esetén mindig beszélni kell a zenéről is. Ha zenekart vagy dj-t szeretnétek, kezdjetek el keresgélni és írjátok alá a szerződést velük!

Fotó

Egy jó fotós nagyon fontos, hiszen a fotó lesz az a maradandó emlék, amit sok évtized után is elő tudtok venni. Foglaljátok le, de csak akkor, ha megvan a személyes szimpátia is, és úgy érzitek, fel tudtok oldódni a jelenlétében!

Videó

Ha videóst is szeretnétek, kérdezzétek meg a fotóst, kivel szokott együtt dolgozni. Ez nemcsak azért fontos, mert egymás között passzolgatják az ügyfeleket, hanem az összeszokott páros jobban tud együtt dolgozni, így a képanyag és az esküvői film is jól fog sikerülni.

Tanúk

Kérjétek fel a tanúitokat! Ha szeretnétek, készíthettek nekik felkérőlapot, adhattok ajándékot ebből az alkalomból, általában maradandó emléket, vagy az esküvőn is viselhető ékszert, kiegészítőt, férfiaknak bort szoktak ajándékozni a párok.

Koszorúslányok

Ha lesznek koszorúslányok, őket is fel kell kérni a feladatra. Nem árt megbeszélni a ruha kérdését is, hiszen nem mindegy, hogy a lányok fizetik vagy a menyasszony. Ha kisebb gyerekekről van szó, mindenképpen beszéljétek meg a szülőkkel, hogy milyen feladatot lehet rábízni a kicsikre!

Meghívó

Tervezzétek vagy terveztessétek meg a meghívókat, és adjátok le a rendelést!

5 hónappal az esküvő előtt

Meghívók átadása

Véglegesítsétek, hogy kiket hívtok meg, és kezdjétek el átadni vagy postázni a meghívókat!

Nászajándéklista

Készítsetek nászajándéklistát! Ma már nem ciki összeállítani egy ilyen listát, hiszen így valóban számotokra hasznos ajándékokat kaptok, és a násznép dolgát is megkönnyítitek.

Dekoráció

Ha eddig nem került volna szóba, kezdjetek el gondolkozni rajta, hogy milyen legyen a helyszín díszítése, milyen szín vagy stílus uralkodjon, legyenek-e élő virágok, és magatoknak készítitek vagy profira bízzátok a díszítést! Vegyétek figyelembe a helyszín adottságait is, és kérdezzetek rá, hogy mikor lehet díszíteni és takarítani!

Menyasszonyi ruha

Most már tényleg le kell foglalnod a ruhádat, vagy véglegesíteni kell az elképzeléseket, hiszen egyre közelebb vagy a nagy naphoz.

Menyecskeruha

Sokan halogatják a menyecskeruha keresését, mondván, hogy a menyasszonyi megvan, ez meg majd meglesz. De a legtöbb feleség arról számol be utólag, hogy talán még nehezebb volt menyecskeruhát találni, mint menyasszonyit, hiszen abból nincs olyan óriási kínálat, nem árt időben elkezdeni a nézelődést.

Vőlegény öltözéke

Ha megvan a menyasszonyi ruha, ideje a vőlegény öltözékét is kiválasztani. Ha nem együtt mentek, és a vőlegény nem látta a menyasszony ruháját, azért érdemes egy pár dolgot elárulni róla, hiszen az, hogy ezek az öltözékek passzoljanak, nagyon is fontos.

Koszorúslányok ruhája

Nem egyszerű feladat, hiszen általában több lány igényeit kell összehangolni úgy, hogy mindenki szép és elégedett legyen a végén. Akár varratjátok, akár veszitek a ruhákat, ideje nekikezdeni a keresgélésnek, és választani, nehogy az utolsó héten kelljen ezzel foglalkozni.

Örömanya öltözete

Talán nem a te feladatod lesz, de a legtöbb menyasszony elkíséri édesanyját ruhát választani, és sokszor az örömanya ruhája még nagyobb fejtörést okoz, mint a menyasszonyi ruha. Legyen csinos, alkalomhoz illő, és persze érezze jól magát benne!

Kiegészítők

Van még idő bőven, de már kezdhetitek keresni a tökéletes ékszert, cipőt, táskát, fátylat, csokrot, kitűzőt és egyéb kiegészítőket.

Járművek

Ha különleges járművet, limuzint, hintót szeretnétek, most döntsetek róla és foglaljátok le! Ugyanez a helyzet a násznép számára rendelt buszokkal is, ne hagyjátok az utolsó pillanatra!

Szállás

Egyezzetek meg abban is, hogy a messziről érkező rokonoknak foglaltok-e szállást, és ha igen, akkor azt ki fizeti. Ha nincs a helyszínen ilyen lehetőség, akkor keressetek a közelben, és mindenképpen beszéljetek az érintett vendégekkel is!

Nászút

Képzeletben már most kalandozhattok távoli tájakon, és javaslom, hogy tegyétek is meg, mert az utolsó hetekben már nem lesz időtök azzal foglalkozni, hogy merre vegyétek majd az irányt. Ha nem a last minute utakra pályáztok, le is foglalhatjátok, minél hamarabb, annál több kedvezményt kaphattok.

 

3 hónappal az esküvő előtt

Virágok

Néhány virágboltban akár előző héten is elvállalják az esküvői dekorációt, de nem árt korábban tisztázni, hogy mit szeretnétek és annak mennyi az ára.

Fodrász és sminkes

3-4 hónappal az esküvő előtt már nem korai próbahajat és próbasminket csináltatni, mert ha elsőre mégsem olyan lesz, amilyet megálmodtatok, még mindig van idő keresgélni. Ha szép lett az eredmény, foglaljátok le a szolgáltatók naptárjában az időpontot!

Menükártya

Jó támpont lehet a vendégeknek, hiszen sokan szeretik tudni, hogy a töltött káposzta már főétel, vagy lesz még utána pörkölt és hústál is.

 Ültetőkártya és ülésrend

Lehet személyre vagy családra szóló ültetőkártya is, a lényeg, hogy 40-50 fő fölött érdemes valamilyen módon meghatározni az ülésrendet, hogy mindenkinek jusson hely és ne maradjanak ki üres székek sem.

Gyűrűpárna

Ha lesz gyűrűvivő kisfiú, gondoskodnotok kell gyűrűpárnáról. Ez lehet alternatív „párna” is, ma egyre divatosabb dolog dobozban, vagy más egyéb módon tárolni a gyűrűket.

Szertartás kellékei

Gyertyagyújtás, homokszórás, faültetés lesz a szertartáson? Ideje beszerezni hozzá a gyertyákat és a gyertyatartót, a dekorhomokot, a kiöntő üvegeket, tölcsért, képkeretet vagy homokórát, vagy a cserepet.

Vendégkönyv, ujjlenyomatfa

Szerezzétek be a vendégkönyvet, az ujjlenyomatfát, vagy bármi más kelléket, amin a jókívánságokat eltehetitek!

Köszönőajándékok

Találjátok ki, hogy milyen köszönőajándékot adtok a vendégeknek, és rendeljétek meg!

Jegyespárfotózás

3-4 hónappal az esküvő előtt már elmehettek jegyespárfotózásra a választott fotósotokkal, így egy kicsit oldottabb lesz a hangulat a nagy napon, és lesz pár remek fotótok, amit akár a köszönőajándékhoz is felhasználhattok.

Okmányok

Vessetek egy pillantást a személyi igazolványokra, nehogy lejárjanak a nagy napig, és csekkoljátok a lakcímkártyát is, nehogy az öt évvel ezelőtti címetek legyen még mindig benne!

Sütemények

Gondoskodjatok a sütemények és a torta megrendeléséről is! Legjobb, ha kóstolót tartotok a szóba jöhető cukrászdákban. Ezúttal tegyétek ide a randik helyszínét!

Tervezzétek meg a nagy napot!

Állítsátok össze nagyjából, hogy mi lesz a program! Nektek tudnotok kell azt is, hogy mikor lesz idő játékokra, mikor hozzák be a tortát, gondoskodnotok kell a vendégek szórakoztatásáról, így kell egy pontos menetrend.

2 hónappal az esküvő előtt

Menyasszonyi ékszerek beszerzése

Ha már megvan a ruha, válassz hozzá illő stílusú kiegészítőket! Figyelj oda az arányokra, és ne ess túlzásokba, de gondolj arra, hogy mégis te leszel a menyasszony!

 Menyasszonyi cipő beszerzése

Legyen egyszerű sima fehér cipő, vagy díszes strasszos a vágyad, nem biztos, hogy rögtön rátalálsz, kezdd el időben keresni!

 Menyasszonyi váltócipő beszerzése

Nem árt készülni egy váltócipővel, ami biztosan kényelmes, hiszen még egy lapos balerinacipő is tudja nyomni a lábat, ha nem jó a kiképzése, és ez rányomhatja a bélyegét a nagy napra. Legyen B-terv erre az esetre is!

 Vőlegény kiegészítőinek beszerzése

Mégis milyen kiegészítő kell egy vőlegénynek? Mandzsettagomb, óra, nyakkendő, mellény, díszzsebkendő, nyakkendő és nyakkendőtű, stb. Ideje beszerezni ezeket is.

 Vőlegény cipőjének beszerzése

Fontos, hogy ő is jól érezze magát a választott cipőben, és persze jól is nézzen ki.

Szertartás menete

Beszéljétek meg az anyakönyvvezetővel, a szertartásvezetővel, az eskető pappal, hogy mi lesz a szertartás menete!

Zenék a szertartás alatt

Állítsátok össze, milyen zenéket szeretnétek hallani a szertartás egyes részei alatt, mi lesz a bevonulás, a gyűrűhúzás vagy éppen a szülőköszöntés zenéje!

Zenék a lakodalom alatt

Ha már belelendültetek a zenehallgatásba, gondoljatok arra is, hogy mi legyen a vacsora utáni buliban. A legtöbb zenész és dj hozzá van szokva, sőt szívesen is veszi, ha kap némi iránymutatást a kedvenc számaitokból, így megismeri a stílusotokat és tud nektek kedvezni. Összeállíthattok tiltólistát is olyan számokból, amit nem akartok hallani, de az esküvő napján hagyjátok a zenészeket dolgozni, hiszen a hangulat az ő feladatuk, pontosan tudják, mi teszi azt jobbá!

Ruhapróba

Ha varratod a ruhádat, hamarosan el kell érkeznie egy fontos ruhapróbának, hiszen most már majdnem készen van. Vidd magaddal az összes kiegészítődet, így megnézheted, hogy passzolnak-e!

Virágok és dekoráció véglegesítése

Véglegesítsétek a virágok megrendelését és a dekorációt! Az utolsó hetekre már ne hagyj nagyobb munkát, azok szóljanak az izgatott készülődésről inkább!

Az utolsó hónapban

Vendéglista és ülésrend véglegesítése

Kérdezzétek végig a vendégeket még egyszer, hogy jönnek-e és hoznak-e kísérőt, hiszen lassan a létszámot is le kell adnotok, ez általában az esküvő előtti héten történik.

Leány- és legénybúcsú

Ne az esküvő előtti napon tartsátok, inkább hozzátok előre egy-két héttel, így bármekkora buli sikeredik belőle, lesz időtök még egy szusszanásra az utolsó napok előtt.

Kozmetikus, wellness, barnítás

Frissülj fel kicsit a nagy nap előtt!

Utolsó ruhapróba

Akár varratod, akár kölcsönzöd, érdemes az utolsó ruhapróbát időben megejteni, hogy az apróbb átalakításokat még el lehessen végezni. Ne feledd, azt a melltartót és cipőt vidd magaddal, amit a nagy napon is viselni fogsz!

Ruhákat elhozni

Az esküvő hetében már legyenek nálatok a ruhák! A menyasszonyi ruhát ne tartsátok a konyha közelében, vagy ahol baleset érheti!

Fodrász

A nagy nap előtt nem sokkal a menyasszonynak szüksége lehet hajfestésre, vágásra, vagy csak egy kellemes pakolásra, hogy a legszebb frizurát készíthesse a fodrász. A vőlegény is ilyenkor vágassa le a haját a megfelelő viseletre!

Körmök

Akár a természetes, akár a műköröm híve vagy, az utolsó héten egy manikűr kötelező (még ha magadnak is csinálod), hiszen a kezedet mindenki megnézi majd, sőt, fotó is készül róla, legyen szép és ízléses! Ne feledkezz meg a lábaidról sem!

Kozmetika

Ha tervezted, akkor ideje feltetetni a műszempillát, befestetni a szemöldököt, elvégezni a szőrtelenítést.

Az esküvő előtti napokon

Járművek

Takarítsátok ki és mossátok le a járműveket! Ha garázsban áll a menyasszonyi autó, akár fel is díszíthetitek előző nap.

Túlélőcsomag

Készítsetek össze mindent, amire másnap szükségetek lehet!

A nagy nap

Készülődés

A menyasszonyok általában már reggeltől a fodrász és a sminkes székében ücsörögnek, így valósággá válhat az az álom, amit hónapokig tervezgettetek.

Csokrok, virágok

Hagyományosan a vőlegény dolga, de megkérhettek rá mást is, a lényeg az, hogy időben hozzátok el a csokrokat és a virágdekorációt is!

Sütemények, torta

Ha ti szállítjátok a süteményeket és a tortát, akkor a délelőtt folyamán érdemes ezt is elintézni.

Indulás, nagy mosoly

Miután elindultok a helyszínre, már ne idegeskedj semmin, csak mosolyogj! Sok boldogságot kívánunk!

Az esküvő utáni feladatok

Kölcsönzött eszközöket, ruhákat visszavinni

Ha nem is indultok rögtön nászútra, általában egy munkanapra még szükségetek lesz, hogy a kölcsönzött dolgokat visszavigyétek.

Szolgáltatók kifizetése

Általában az esküvő utáni hétfőn kell elszámolnotok a helyszínnel, és sok szolgáltató is ekkor kéri a fennmaradó összeget, így a piszkos anyagiakat már házaspárként intézhetitek.

Ajándékok kicsomagolása

Ha csak pénzt kértetek, akkor is biztosan kaptatok egy-két ajándékot, bontsátok ki, és főleg köszönjétek meg!

Névváltozás

Ha nevet változtattatok, gondoskodnotok kell az új okmányok beszerzéséről.

Nászút

Végre kipihenhetitek az előkészületek és az esküvő fáradalmait. Élvezzétek ki minden egyes pillanatát!

Segítségnyújtás nekünk

Reméljük, hogy sok hasznos tippet, ötletet kaptatok, és az esküvőtök pont úgy sikerült, ahogy terveztétek. Ha elégedettek vagytok, kérlek, segítsétek a munkánkat egy lájkkal, megosztással!

Szerző: 

Nagy Andrea – szovegvarazs.hu