A portréfotózás a fényképezésnek egy olyan típusa, melynek célja egy személy vagy csoport személyiségének, karakterének és hangulatának megragadása. Ahhoz, hogy valóban lenyűgöző portrékat készítsünk fontos, hogy tisztában legyünk a portréfotózás szabályaival.

Az alábbi cikkben megismerheted a portréfotózás alapvető szabályait.

Ismerd meg az alanyod

A legjobb portrékat akkor tudjuk elkészíteni, ha megismerjük az alanyunkat. Nem csupán a technikai részletekre kell koncentrálnunk, hanem arra is, hogy valóban megértsük és visszaadjuk a stílusát, gondolkodásmódját és egyéniségét.

Célszerű már a fotózás előtt is konzultálni online vagy személyes formában. Ezért fontos, hogy egy portréfotós elérhetősége mindig szerepeljen az online platformjain a könnyű kapcsolatfelvétel érdekében. Ezen felül a fotózás során is fontos, hogy folyamatosan instrukciókkal segítsünk a modellnek oldódni annak érdekében, hogy a lehető legtermészetesebb képek születhessenek.

Keress megfelelő fényviszonyokat

A megfelelő fényviszonyok kulcsfontosságúak a portréfotózásban. Klasszikus portrék esetében általában 3-4 fénnyel dolgozunk stúdió világítás során. A főfény és a derítőfény elengedhetetlen, de az élfény és a háttérfény használatának megtanulása is ajánlott. A legszebb fényt a napsütés nélküli derült idő adja, mert így elkerülhetők az arcon csúnyán mutató éles, mély árnyékok és a hunyorgás. Napsütésben lehetőleg vidd a modellt árnyékos helyre.

Figyelj a háttérre és a fókuszra

Egy stúdióban könnyen megoldható a háttér egységessége fotókartonnal vagy textilanyaggal. Ha külső helyszínen történik a fotózás, akkor több tényezőre is figyelni kell. Először is, ebben az esetben is keresni kell egy egységes hátteret, olyat, ami nem vonja el a figyelmet az alanyról. Érdemes lehet a háttér elmosása is, tehát dolgozzunk minél kisebb mélységélességgel. Arra azonban mindig figyeljünk, hogy az alanyunk arca éles legyen.

Állítsd be a megfelelő kompozíciót

Ha túl közelről fotózod a modellt, akkor torzulhat az arca. A legoptimálisabb, ha 1,5-2 méter van közted és a modell között. Természetes hatást ad a képnek, ha szemmagasságból, vagy egy picit magasabbról fényképezed az arcot. Az alsó szögből való fotózást azonban kerüljük, mivel ez előnytelen képeket eredményez. Arra is érdemes figyelnünk, hogy az orr ne lógjon túl az arc vonalán, mert rögtön hangsúlyossá válik. Alakot ízületeknél sose vágjunk el.

Retusálás

Ez a folyamat lehetővé teszi az esetleges hibák eltávolítását, a bőrhibák csökkentését, a fényviszonyok kiigazítását és az általános képi minőség javítását. Fontos azonban, hogy visszafogottan alkalmazzuk a retusálást, hogy az eredmény természetes és valósághű maradjon.

Összegezve, a portréfotózás szabályai nem csak a technikai részletekre, hanem az alanyok megértésére is kiterjed. Csak így leszünk képesek olyan képeket készíteni, amelyek valóban visszaadják az alany egyediségét és hangulatát. Emellett mindig érdemes nyitott szemmel járni, figyelni a részletekre és alkalmazkodni az adott helyzethez és a személyiség sajátosságaihoz.