Most bemutatunk néhány esküvőtípust, amely segíthet eligazodni az esküvői kínálatban – így könnyebben tudsz majd dönteni.

Hagyományos esküvő

Ide tartoznak a tanyasi lagzik és az etnikumok népszokásai szerint tartott kézfogók. Legyen szó farmon, faluban vagy sportcsarnokban (netán menzán9 foglalt helyszínről, mindannyiuk közös jellemzője a lakodalmas-mulatós zene, esetenként a cigányzenekar.

A hagyományos esküvő biztos nem ér véget éjfél és két óra között – a vendégek többsége hajnalig kitart, jó néhány helyen még a reggelit is elvárják.

 

„Van nekem egy anyósom, Jaj, de sukár egy asszony…”

 

A normál létszám 80-150 között mozog ám mivel egyes népcsoportok szertartásait is ide soroltuk, egy romalagzi vendégseregének létszáma akár 800-1000 főt is elérheti.

Jellemzője még az egy vagy több vőfély, akik bokrétás-szalagos botokkal, rigmusokkal és népi játékokkal felszerelkezve érkeznek.

A lánykikérő is fontos momentuma a nagy napnak.

A szülők elvárják, hogy a ruha igazi királylányos legyen: sok fodorral, gyöngyökkel, csipkékkel, hosszú fátyollal, hosszú uszállyal.

A menyecskeruha vagy piros vagy babos.

A menü pedig bőséges: tyúkhúsleves, fasírozott, grillételek, pörkölt, töltött káposzta, rántott hús… A cordon bleu már néha flancnak számít. A jelszó: „Sok legyen és laktató!” A pálinka patakokban folyik.

 

Modern parti

 

Általában a nagyvárosban lakókra jellemző. A mottó az önmegvalósítás: „Legyen az esküvő olyan, amilyenek mi vagyunk!” – vagyis inkább kevesebben és modernebben, mint ahogy azt a szülők esetleg szeretnék. Igaz az ilyen partikat általában a fiatalok állják.

50-100 fő között mozog a főleg barátokból álló lakodalmak közönsége – a „műsor” is inkább az ő szájuk ízének fele meg:koktél show, mixerlányok, táncoslányok, lézerfények, tűzijáték,diszkózene…Zenekart nem is annyira illik hívni, inkább egy jó DJ-t.

A menüsort is inkább svédasztalnál kínálják, mint pincérekkel. A hangulat biztos vidám – akkor is ha a mulatós zene kizárt.

Az ilyen lakodalmakban a népies játékokat felváltják a modern társasjátékok: az activity, a Beugró típusú feladatok egy-egy barát ötletétől vezérelve.

A ruha általában az évnek megfelelő trendet tükrözi – és akár színes is lehet. Ha egyáltalán átöltözik a menyasszony éjfél után, akkor is inkább egy koktélruhát vagy egy nagyestélyi jellegű ruhakölteményt választ.

A menüben a nemzetközi és fúziós konyha szereplői kapnak helyet (ami a sajttálaktól a sushin keresztül az ázsiai ananászos sertéssültig széles skálán mozog). Gyakrabban ügyelnek a vegetáriánusokra, a különleges étrenden lévők igényeire. Az italválaszték is a fiatalosságot sugározza: több bor és koktél fogy, mint rövidital.

Tudtad? A rövid fátyol még mindig nem divat, a hosszúból viszont az egyrétegű elegánsabb.

 

Egyenruhás esküvő

 

A lagzi hangulatát és menetét nagyban meghatározza, ha az ifjú pár egyik (vagy akár mindkét tagja) egyenruhás.

A mentőorvosnőt vihetik szolgálati autón a templomhoz – természetesen szirénázva, a katonáknak kardalagút dukál, a rendőrkollégák díszsorfala is szebb bármilyen dekoratőr munkájánál. A tűzoltóvicceket most hadd ne soroljuk fel… A haveri ugratások végtelen sora kezdődik azzal, hogy a pár kilép a templomból.

Az ilyen lagzikra a munkában eltöltött stresszes órák miatt nagyon jó hangulat jellemző, hiszen összeszokott, egymásra hangolódott csapatokról beszélünk.

Az élmény tehát garantált – ízeiben és létszámában azonban ezek a különleges, speciális esküvők is a hagyományoshoz sorolhatók be: sétálással a templomból a polgári szertartás helyszínére, Újházi-tyúkhúslevessel, szülőköszöntőkkel…

 

Mire számíts?

 

  • 50-70 főt igényesen és nívósan vendégül lehet látni 1,5 millióból.
  • 90-100 főt polgári színvonalon meghívhattok 2-2,5 millióból.
  • 120-150 főt akár vendég előadóval is megtáncoltathattok 3 millióból.

 

Forrás: Dénes Vanda, http://igen-igen.hu