Ahány ország, annyi szokás. Ez az élet minden területére igaz, főleg az esküvőkre. A magyar népszokásokat esküvőkön már mindannyian ismerjük. Most ismerkedjünk meg több ország szokásával is, hogy szélesedjen a világlátásunk.

 

Népszokások esküvőkön országonként

 

Ausztria

 

Az osztrák esküvők nagy durranással kezdődnek. Salzkammergut, Tirol és Stájerország felső régióiban az esküvői hagyományok közé tartozik a pisztolylövés vagy petárdázás, hogy a menyasszony korán felébredjen az esküvő napján, a szomszédok és barátok pedig káoszt csinálnak a ház előtt, hogy elijesszék a gonosz szellemeket.

 

Venezuela

 

Venezuelában hagyomány, hogy az ifjú házasok a vendégektől való búcsúzás nélkül osonnak el az esküvői fogadásról. Érdekes módon úgy tartják, hogy ez a hagyomány szerencsét hoz.

 

Kína

 

Míg az esküvői szertartáson mindenhol szokás néhány könnycseppet hullatni, Kína egyes részein a menyasszonynak sírást kell gyakorolnia. A ceremónia előtt egy hónappal a tujia menyasszonyoktól elvárják, hogy minden nap egy órán át sírjanak. Tíz nappal a rituálé után csatlakozik hozzá az édesanyja, tíz nappal később pedig a menyasszony nagyanyja is. A nyugati Szecsuán tartományban Zuo Tang néven ismert rituálé abból a korból származik, amikor egy Zhao hercegnő anyja az esküvőjén sírva fakadt.

 

Svédország

 

A svéd hagyomány szerint a menyasszony koronájába vagy csokrába mindig kerül egy (vagy több) mirtuszág, amely a szerelmet szimbolizálja. Ha mi csak egy kis mirtuszággal is fele olyan jól nézhetünk ki, mint a svédek, máris elfogadjuk.

 

 

Franciaország

 

A franciaországi esküvőkön meglehetősen szokatlan, hogy a koszorúslányok és a vőfélyek az esemény részesei. Bár a párnak jelen lehetnek közeli barátai, hogy támogassák őket a nagy napon, általában nincs kijelölt násznép. Ezenkívül a dekadens francia ételek, a macaronoktól a croquembouche-ig, nagy részét képezik az ország ünnepi esküvői ünneplésének.

 

Hollandia

 

A hollandiai esküvőkön számos hagyomány kapcsolódik az ételekhez. Kezdjük azzal, hogy a hollandiai esküvők történelmi hagyománya a Bruid suikas, amely egy olyan édesség, amelyet gyakran a menyasszony otthonában fogyasztanak el a nagy nap előtt. Az esküvőn aztán általában egy tál pálinkával és mazsolával töltött tálat adogatnak körbe a násznépnek, miközben énekelnek és vidámkodnak.

 

Fülöp-szigetek

 

A Fülöp-szigeteki kultúrában álomszép, éteri hagyomány, hogy a menyasszony és a vőlegény az esküvőjük napján együtt engednek el egy pár galambot. A madarakról úgy tartják, hogy békét és harmóniát hoznak az előttük álló életükre.

 

Olaszország

 

Az olaszok babonás nemzet, ha esküvői szertartásról van szó, ezért kerülik a keddi (a háború istenének szentelt) vagy a pénteki napokat, amelyekről úgy tartják, hogy a gonosz szellemek ezen a napon teremtődtek. A májust és az augusztust is kihúzzák a naptárból, akárcsak az adventet és a nagyböjtöt. Az olaszországi esküvői hagyományok közé tartozik a menyasszony meglepése a la serenatával, amikor a vőlegény előző este szerenádot rendez leendő felesége ablaka alatt.

 

 

Nigéria

 

Itt minden a ruháról szól, szó szerint. A vibráló jelmezváltás a nigériai menyasszonyok szokásos esküvői hagyománya, több ceremóniára is különböző, ősi gyökerű köntösökbe öltöznek. A ruhaköltemények aso oke-ból, kézzel szőtt szövetből készülnek, amely a menyasszony családjának törzsét, új férje törzsét vagy mindkettőt szimbolizálja. A szövetek és a színek összhangja kulcsfontosságú, és a pár a vendégek számára is meghatároz egy hozzá illő öltözködési rendet, az aso ebi-t, amelyet a vendégek is viselnek.