Ha körül nézel leánybúcsú ügyben a neten, szerencsére már rengeteg jó tanácsot és ötletet lehet találni, hogy miből ötleteljetek egy igazán jó leánybúcsúra. A repertoár a hangstúdió bérléstől a profi fotózáson át a szabadulószobáig, a közös festőtanfolyamig, sztriptíztánc – oktatásig vagy épp egy paintballos vagy kalandparkos alkalomig terjed. A népszerű játékok közt elsőként szerepel a vőlegényismereti kvíz, jó tanácsok gyűjtése a boldog házassághoz. Fűszerek és háztartási eszközök felismerése csukott szemmel…. és végül a „jó asszony leszek”- fogadalom. A vicces rózsaszín egyenpólót, a férfiszerszám alakú szívószálat és a tiarát pedig mindenki ismeri. Kell ennél több?

Hát sokaknak nagyon is kéne.

A világ minden táján évszázadok óta ismeretesek olyan leány-és legénybúcsúztató rituálék, amelyek kapuként szolgálnak az egyedülálló lét és a házasélet között. Ezek az alkalmak eredetileg sokkal többről szóltak, mint a féktelen bulizásról – persze az ünneplés is része volt mindig az eseménynek. De mint minden becsületes átkapuzási rítus, az eleje a leányság és a leányi státusz elbúcsúztatásáról és a leendő menyasszony házaséletre való felkészítéséről szólt. Majd a már házas nők (gyakran csak az esküvő után) szertartásosan befogadták az új asszonyt a közösség asszonyai közé. A felkészítés és az érkeztetés jobbára kizárólag női körben zajlottak.  A férfiak nem is tudtak arról, hogy miként készülnek fel az esküvőre asszonyaik. Természetesen a fiúknak is megvoltak a saját rítusaik, amikről pedig a nők nem szerezhettek tudomást – nem véletlenül. Az esküvőben, ami a kapun való átlépés maga, pedig a világ minden táján valamilyen formában megjelenik férfiak és nők, a teljes közösség együttes ünneplése is.

De vajon mi az a titkos tudás, amit a nők adtak át a házasulandó lányoknak a leánybúcsú alkalmával?

Ebben sokszor vannak kultúrától függő elemek, a háztartás vezetésével összefüggő praktikák, ám van valami, ami időtlenül megmaradt évszázadok és kultúrák között: a boldog férfi-nő kapcsolat titkai. Ennek a tanításnak pedig több rétege van… ami jóval messzebbre mutat a főzésnél. Régen nem kellett magyarázni, mert mindenki tudta, hogy a közös élet, a párkapcsolat és a család hangulatát, rendjét és energiáját pedig mindig a nő határozza meg, ezért is annyira fontos, hogy ő tisztában legyen azzal, hogyan teremthet harmóniát és hogyan tudja megőrizni a szerelmet a házasságban.

A régi kúltúrákban

A régi kultúrákban – de talán még a nem olyan távoli paraszti világ szokásrendjében is – egész más világkép uralkodott, mint ma. Ebben a világképben helye volt a test mellett a léleknek és az isteninek is, egyszóval egy holisztikus életfelfogásról, és ezáltal szakrális életvitelről beszélünk. Az effajta életvitel pedig azt jelenti, hogy a hétköznapok cselekvéseiben, hozzáállásában jelenik meg annak a tudása, hogy több vagyok mint test – és a párom is több annál. Ha pedig ez így van, érdemes mindhárom szinten kapcsolódni, igaz? Ebben a tekintetben nyugaton hatalmas a hiány, ezt mutatja az is, hogy egyre többen nyitnak az önismeret és a spiritualitás felé – ami a lélek és az isteni felé való kapcsolódás vágyáról mesél. E mellett egyre nagyobb az érdeklődés a keleti kultúrák és filozófiák iránt, ahol a három réteg a mai napig szépen egybeszövődik a hétköznapok apró szokásaiban is, szóval bőven van mit tanulni tőlük.

Milyen lehet egy spirituális leánybúcsú?

Az Öt Elem Leánybúcsú rendhagyó programja azokat az alapvető bölcsességeket szövi bele egy vidám és szívmelengető alkalomba, amiknek ma is hasznát látjuk a mai életvitelre alakítva, amikor egy életre szóló elköteleződésre készülünk. A közös nevetés, és a barátnői közösség mellett – ami nagyon is lényeges része a búcsúztatónak – az elemek „bölcsességét” kapja ajándékba az ifjú ara.

A Föld arról tanít, hogy mi az, ami biztonságot ad és megtart.

A Tűz arról tanít, hogyan szítsuk fel a parazsat, a szenvedélyt.

A Levegő arról tanít, hogyan adjunk szabadságot.

A Víz arról tanít, hogyan áramoljunk együtt.

A Szer-elem arról tanít, hogyan őrizzük az egységet és a harmóniát.

A női erő bölcsessége pedig támogat abban, hogy ezt hosszú távon tudjuk csinálni…

 

Ez a leánybúcsú tapasztalataim szerint még azt is segíti, amire a menyasszonynak a sok szervezés és készülődés közepette annyira szüksége van: a saját magára, a párjára és az esküvőre való ráhangolódást. Testi, lelki és spirituális értelemben egyaránt.

Szerző: Sobják Mónika, spirituális életvezetési tanácsadó, Méhnővér