Megszületett a döntés, elkezditek a közös életeteket. Ha külföldi esküvőt fontolgattok egy fehér homokos tengerparton, egy csodás vízesésnél vagy a dzsungelben akkor érdemes tovább olvasnotok. Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány fontos információt a témában.

Mit nevezünk hivatalos külföldi esküvőnek?
A hivatalos külföldi esküvő jelentése, hogy a külföldön létrejött Házassági anyakönyvi kivonat Magyarországon honosítható. A magyar házassági anyakönyvi kivonatba a külföldön megkötött házasság dátuma kerül.

Mit takar a nem hivatalos külföldi esküvő elnevezés?

Ebben az esetben nincsen szükség hosszadalmas bürokratikus eljárásokra, különféle hivatalos iratok beszerzésére. Az „igent” magyarországi anyakönyvvezető előtt is ki kell mondanotok ahhoz, hogy hivatalosan is házasok lehessetek.

Mikor ajánljuk a hivatalos külföldi esküvőt a számotokra?

Ha az esküvőt nagyon szűk családi körben tartanátok vagy nagyon bonyolultak a családi viszonyok és gondot okozna nektek egy feszültségektől terhes násznéppel időt eltölteni. Egyikkőtöknek már volt hivatalos esküvője és ugyanolyat már nem akartok.

A cél hogy a külföldön megkötött esküvő napja legyen a valódi házassági évfordulótok és van időtök beszerezni a hivatalos iratokat és nem okoz gondot, ha hivatalos papírok honosítása több hónapig húzódik. Ez esetenként akár 6 hónapig is tarthat.

  • A család számára nem elfogadható az ál esküvő vagy a számotokra sem elég a nem hivatalos szertartás.
  • Elegendő a számotokra a nem hivatalos ceremónia ha…
  • Tervben van az itthoni hivatalos esküvő, de különlegessé szeretnétek tenni ezzel is a nászutat
  • Gondot okoz a hivatalos papírok beszerzése
  • Hivatalosan már megházasodtatok, de romantikusnak tartjátok a tengerparti esküvőt, és mert megérdemlitek, hogy átéljétek ezt a csodát.
  • Spontán döntöttetek az utazásról és nincs idő a hivatalos papírok beszerzésére.
  • Minél előbb babát szeretnétek, esetleg már úton van a baba. Ilyenkor a baba születésekor megsokszorozódhatnak a bürokratikus teendők, ha a megszületéséig nem érkezik a meg az anyakönyvi kivonat.

Milyen választási lehetőségeitek vannak?

Az utazási irodák többféle csomaggal szoktak készülni, amelyek minden esetében személyre szabhatóak. A csomagok mankót jelenthetnek abban az esetben, ha nincs konkrét elképzelésetek. Az egyéni elképzelések mind meg valósíthatóak, de ez minden bizonnyal meg fog mutatkozni az árban. Ha az anyagiak tekintetében csak egy meghatározott kereten belül mozoghattok, akkor érdemes valamilyen csomag adta lehetőségekkel élni. A virágok színe a menyasszonyi csokor jellege illetve a fotózás helyszíne minden esetben egyénileg választható.

Álom esküvő helyszín ajánlataink

Trópusi növények, csodálatos fehér homokos tengerpart, egzotikus ételek, különleges virágok ez számotokra mind nagyon különleges lesz Mauritiuson, a Seychelles szigeteken, Sri Lankán vagy a Karib szigeteken.

Ha nem akartok nagyon messzire repülni…

Ebben az esetben Ciprus, Rodosz, Tenerife vagy Madeira szigetét ajánljuk. Ha nem igényeltek ceremóniát, akkor az utazási irodák lehetőséget kínálnak csak fotózásra is.

Fontos információ még hogy a mediterrán térségben többnyire nem lehet hivatalos esküvőt celebrálni. Ha valamilyen különleges dolog nem indokolja, akkor érdemes itthon megoldani a hivatalos ceremóniát és a jelképes szertartást elvégezni a nyaralóhelyen. A tengerparti esküvők többnyire a szálloda teraszán vagy kertjében zajlanak egy erre a célra kialakított pavilonban. Ezeken a helyeken csodálatos fotókat lehet készíteni, amely örök emlék, lesz majd minden résztvevő számára.

Mi alapján válasszunk úti célt?

Az interneten számos ajánlatot találtok, ami kiindulási pontnak jó lehet, emellett érdemes személyesen is bemenni utazási irodába és érdeklődni az aktuális ajánlataikról.

Külföldi állampolgárok is kaphatnak segítséget a külföldi esküvő megszervezésében?

Lehetséges, a feladatok száma a honosítási eljárással növekszik. Az állampolgárságnak megfelelő országban érdemes előre megérdeklődni az ezzel kapcsolatos szabályokat.

Milyen hivatalos iratokra van szükség a külföldi esküvőhöz?

Vannak olyan dokumentumok a házasságkötéssel kapcsolatosan, amelyeket írásban is ki lehet kérni és vannak, amelyek személyes megjelenést igényelnek.

Ami mindenképpen szükséges:
Születési Anyakönyvi kivonat és Válás Tényét Igazoló Házassági Anyakönyvi Kivonat:  anyakönyvi hivatalból, vagy kormányablakból személyesen és írásban is kérhető. külföldön, a magyar konzulátuson.

Egyedülállók családi állapot igazolása:  Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala Személyes Ügyfélszolgálati Főosztályánál írásban vagy személyesen. Visegrádi utcában (1133  Budapest, Visegrádi utca 110- 112.) vagy írásban: a 1553 Budapest, Pf. 78. postai címen.

Hiteles fordítások: BeneDictum fordítóiroda: családi állapot igazolás, anyakönyvi kivonat lefordítása, válási okiratok lefordítása.

Apostille (más néven Hágai Pecsét)

Bizonyos államok részesei a külföldön felhasználásra kerülő közokiratok felülhitelesítésének mellőzéséről Hágában, 1961. október 5. napján kelt Apostille Egyezménynek”. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a hitelesítést (Apostille-t) végző hatóság vállalja a garanciát a másik ország hatóságai felé a hitelesített dokumentum eredetiségét illetően (s igazolja, hogy pl. adott családi állapot igazolást valóban az arra hivatott intézmény adta ki, s nem otthon barkácsoltad a számítógépeddel). Az Apostille egy A4-es, az eredeti dokumentumhoz hiteles

Fűzéssel rögzített három nyelven (magyar-angol-francia) kiállított igazolólap. A hatóságok kérhetnek az Apostille-ról hiteles fordítást is (pl. görög esküvő esetén). A következő magyar hatóságok illetékesek Apostille-lal kapcsolatban:

  • Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium– A felügyelete alatt álló szakintézmények, bíróságok által kiállított okiratokra, továbbá az ezekről készített hiteles fordításokra: pl válási végzés
  • Külügyminisztérium– anyakönyvi kivonatok, családi állapot igazolások

Ha szükség van Apostille-re: az anyakönyvi kivonatokat és családi állapot igazolásokat a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) Konzuli és Állampolgársági Főosztályának Hitelesítési Részlegén kell beadni. A kérelmet a felülhitelesíteni kívánt okirattal együtt bárki (meghatalmazás nélkül) személyesen benyújthatja a KKM Konzuli és Állampolgársági Főosztály Hitelesítési Részlegén: Budapest, II. ker. Nagy Imre tér 4. E épület földszint. Beadás: hétfőtől csütörtökig minden nap 9-12 óráig. Elkészült okiratok felvétele: Pénteken  11-12 óra között (többnyire a beadás hetén elkészül). Az okiratok felülhitelesítésének konzuli díja okiratonként 5500 Ft, a díj az okirat beadásakor, készpénzben fizetendő.

Ha más nyelven  (nem angol vagy francia) kérik az Apostille-t, akkor ezzel együtt kell a hiteles fordítást az OFFI-ban intézni.

Egyes esetben szükség van közbenső felülhitelesítésre , ez már tényleg adott ország függvénye, a részleteket adott foglalásnál tudod meg.

Honosítás visszaérkezés után: így lesz magyar házassági anyakönyvi kivonatotok

1.) az eredeti házassági anyakönyvi kivonatot magyar nyelvre kell fordíttatni ismét az OFFI -ban hiteles fordítással, majd

2.) a hazai anyakönyvezés iránti kérelmet bármely anyakönyvi hivatalban lehet kérni. Hivatalosan két hónap az ügyintézési határidő, az eljárás díjtalan.

Mikor és milyen úton jut az ifjú házasok birtokába a külföldi hitelesített házassági anyakönyvi kivonat?

Ez országonként eltérő lehet, ha hosszabban tartózkodtok ott, akkor a helyszínen megkaphatjátok. Ha az elkészülte előtt véget ér a nászút, akkor nemzetközi futárszolgálattal postázzák ki és ez akár több hónapba is beletelhet. Ha kisbaba érkezése vagy itthoni egyházi esküvő miatt szükségetek van a dokumentumokra, akkor érdemesebb a nem hivatalos ceremóniát választani a külföldi esküvőtökön.

Lehet-e fotózást kérni a külföldi esküvőn?
Hangzik el gyakran a kérdés. Általában a szálloda alkalmazottja készíti a képeket. Van lehetőség profi fotóst igényelni ennek meg kell fizetni az árát.

Milyen menyasszonyi ruhát érdemes viselni a tengerparti esküvőhöz?

Kényelmi szempontból érdemesebb egyszerűbb, testhez simuló ruhát választani, főleg ha mezítláb lesztek a ceremónia alatt. A szállítása is egyszerűbb az ilyen ruhának és az ára is megengedi, hogy „trash the dress” fotók készülhessenek. Érdemes a kézipoggyászban szállítani minden más esküvői kellékkel együtt nehogy elkeveredjen, és a nélküle maradjatok a nagy napon. Az abroncsos hercegnő ruha is csodásan mutat a tengerparton, de a szállítása is körülményesebb, bár ha kéritek, akkor a légitársaság megengedheti, hogy a business osztályon szekrénybe akasztva utazhasson a ruha. A kölcsönzők jellemzően nem adják oda több hétre a ruhákat, a kiválasztásnál erre figyeljetek oda.

A vőlegény öltözetét a menyasszonyé határozza meg. A ragyogó napsütés és a csodás környezet megengedi a világos színeket, az sem baj, ha vőlegény is mezítláb van. Ami igazán fontos az kettőtök öltözéke közötti harmónia.

Mi a külföldi esküvő nyelve?

A külföldi ceremónia minden estben az adott ország nyelvén zajlik, általában angolul fordít a szálloda megbízottja. Esetenként kérhető magyar tolmács az esküvőre. Az időtartama általában 10 és negyven perc között van.  Készülhettek saját fogadalommal is.
A külföldi esküvő megrendeléséhez többnyire minimum szállás foglalás is a csomag része. A leggazdaságosabb mindig a komplett utazás megrendelése, így kaphatjátok a legtöbb kedvezményt, biztosítást és mivel egy kézben van az egész könnyebb érvényesíteni és utánajárni, ha valamit nem kaptok meg vagy nem abban, minőségben, amiben elvárható lenne.

Azonos nemű párok számára lehetséges külföldi esküvőt szervezni?

Ez bizonyos úti célok esetén megoldható és vannak országok ahol hivatalos esküvőnek minősül, de a magyarországi törvények nem teszik lehetővé az anyakönyvi kivonat honosítását. Az utazási irodák konkrét ajánlatokkal várják az érdeklődőket.

A költségvetésnél érdemes számolni a fordítások áraival is. Az utazás előtti és utáni hivatalos fordítások, dokumentumok beszerzésének díját a csomagok általában nem tartalmazzák, ez úti célonként eltérő, általában 15 000- 50 000 Ft között van első házasság esetén (elvált, özvegy, nevet változtatott felek esetén az összegek magasabbak).