A párkapcsolatban töltött idő minősége gyakran megmutatkozik abban, mennyire vagyunk képesek fenntartani a romantikát és az intimitást, még hosszú évek után is. A mindennapi élet rohanásában könnyen elfeledkezhetünk ezekről az alapvető érzésekről, amelyek azonban elengedhetetlenek egy boldog és kiegyensúlyozott kapcsolathoz.

Szánjunk több időt a romantikára!

Emlékezzünk vissza arra az időre, amikor frissen szerelmesek voltunk, amikor minden találkozás izgalmat és boldogságot hozott. Ezeket az érzéseket nem szabadna hagyni, hogy elhalványuljanak a hétköznapok során. Fontos, hogy tudatosan törekedjünk arra, hogy több minőségi időt töltsünk a párunkkal. Bújjunk össze, beszélgessünk, és minden nap szánjunk időt arra, hogy teljes figyelmünkkel a társunkra koncentráljunk.

Legyünk igazi társai egymásnak!

A kapcsolat nem csak a megszokásról szól. Légy jelen a párkapcsolatodban, támogasd és állj ki a társad mellett. Vegyél részt azokban a programokban, amelyeket a párod szeret, és őt is hívd el magaddal! Egy közös hobbiba való belemerülés szintén erősítheti a kapcsolatot, amit mindketten élvezhettek.

Töltsünk időt támogató emberekkel!

Barátaink, családtagjaink és ismerőseink nagy hatással vannak ránk és kapcsolatainkra. Ha valaki nem támogatja a kapcsolatodat, vagy rosszindulatú, az negatívan befolyásolhatja azt. Törekedj arra, hogy olyan emberekkel tölts időt, akik pozitívan állnak hozzá a kapcsolatodhoz, megértőek és támogatóak, de nem avatkoznak be döntéseidbe. Bizonytalanság esetén párkapcsolati tanácsadást vegyünk igénybe. A rokonaink, barátaink elfogultak és így nehéz hiteles tanácsot adni.

A boldog és egészséges párkapcsolat kulcsa a kölcsönös támogatás, a romantika és az intimitás fenntartása, valamint a pozitív, támogató környezet. Ezekre a tényezőkre fókuszálva növelhetjük kapcsolatunk minőségét és mélységét.

Viták kezelése a párkapcsolatunkban: konstruktív megoldások

A párkapcsolatunkban előforduló viták természetes részei a kapcsolatnak. Két különböző személyiség, különböző élettapasztalatokkal, nem mindig ért egyet mindenben. A konfliktusok azonban nem feltétlenül rosszak, sőt, lehetőséget kínálhatnak a fejlődésre és a kapcsolat mélyítésére. Fontos azonban, hogy a viták során bizonyos alapelveket kövessünk.

Elfogadás és fejlődés

Először is, fogadjuk el, hogy a párunknak lehetnek rossz napjai, és ez természetes. A véleménykülönbségek felismerése és elfogadása lehetővé teszi, hogy tanuljunk egymástól és fejlődjünk.

Amikor vitára kerül sor, tartsuk be a következő szabályokat:

 

  • Kerüljük a személyeskedést: A vita során ne támadjuk meg a másik személyét, karakterét. Maradjunk a téma mellett, és ne minősítsük egymást.

 

  • Kerüljük az általánosítást: az „összes” vagy „soha” típusú kijelentést, mert ezek gyakran nem felelnek meg a valóságnak és csak fokozzák a feszültséget.

 

  • Ne hozzunk fel olyan dolgokat, amelyek nincsenek közvetlen kapcsolatban a jelenlegi vitával. Ez csak eltereli a figyelmet a valódi problémáról.

 

A régi, már megoldott konfliktusok felhozása nem segíti a jelenlegi helyzet megoldását.
A konstruktív vita nemcsak a problémák megoldásában segít, hanem erősíti a kapcsolatot is, mivel lehetőséget nyújt a kommunikáció javítására és az egymás iránti megértés mélyítésére. A viták megfelelő kezelése által a párkapcsolatunk még erősebbé és tartalmasabbá válhat. Ha szükségessé válik kérjük pszichológus szakember segítségét.