Ezzel nem vagy egyedül.

A statisztikák azt mutatják, hogy a felnőttek 90-%-a legalább egyszer megházasodik életében a fenti romantikus reménynek, hitnek köszönhetően.

A „boldogan éltek, míg meg nem haltak”népmesei fordulat szinte közösségi elvárássá vált, a társadalom is úgy jelez, az egyedülállók nem igazán részesei.

Sajnos azonban a mesékkel és a filmekkel ellentétben az igen kimondása után megváltozik minden.

Valahogy azon senki nem gondolkodik el, mi történik a mézeshetek után… Csak egy adat: a házasságok 43%-a válással végződik.

A boldog házasság nem a véletlenen vagy a sorson múlik. Nem attól lesz boldog, hogy szerelmesek vagytok vagy tökéletesen passzoltok egymáshoz. A házasság egy párkapcsolat, és mint minden ilyen, elkötelezettséggel, elhivatottsággal jár – kemény munkával lehet csak erősen tartani. Jöjjenek tippjeink, hogyan dolgozhatsz meg a jó házasságodért:

1.Kommunikálj!

Fontos, hogy nyitott maradj a a kommunikációra – főleg akkor, ha rosszra fordulnak a dolgok. Sok külső hatás befolyásolhat egy házasságot: munka, család, barátok, hobbik, vallás, neveltetés…Ha veszekedtek a pénz miatt, ha hirtelen nem tudtok időt tölteni egymással, különösen fontossá válik, hogy beszéljetek arról, mi történik köztetek.

2. Hallgass értő figyelemmel!

Szomorú tény, hogy figyelmesebbek vagyunk idegenekkel, előbb meghallgatjuk őket, mint azokat, akiket a legjobban szeretünk. Ha a párod hozzád fordul, hogy megkérdezze „Mit szeretnél ebédre?” vagy elmondja a napját, esetleg egy problémáját – próbáld meg úgy hallgatni, mint a szomszéd nénit! Ne próbáld befejezni a mondatait, ne is akard megoldani a problémáját, és ne mond, hogy „ Én megmondtam!”

3. Hozzatok létre saját hagyományokat,

családi rituálékat. Tegyetek olyan dolgokat, amiknek különleges jelentése van számotokra. Lehet ez egy érintés, ami az mondja „szeretlek”, lehet ez a reggeli kávé közös elfogyasztása. Gondoljatok vissza kedvenc gyerekkori pillanatitokra, hogy mennyire összetartóak voltak ezek a szokások. Egyszer remélhetőleg ugyanilyen értékesnek fogjátok találni a mostani életetek pillanatait.

4. Menjetek randizni!

A 30-40-50 éves házasok mind azt mondják, végig fontos eleme volt a kapcsolatuknak a lopott randevúk sorozata. Ha kevés a pénzetek, sétáljatok (ahogy régen), nem feltétlenül kell mozizni (ahol úgysem beszélnétek). Minőségi időt töltsetek együtt, hogy felfedezhessétek az érzéseiteket, és hogy értékelni tudjátok a párotokat minden egyes nap.

5.Minél előbb egyezzetek meg pénzügyekben!

Elképesztő, hogy a párok egészen a házasságig nem igazán beszélnek pénzügyeik kezeléséről. Talán ezért vezető válás ok az eltérő pénzügyi látásmód, pénzügyi neveltetés. Szóval még a házasság előtt dumáljatok olyan kérdésekről, hogy milyen a hozzáállásotok a hitelekhez, ki mennyit szeretne (és mire) megtakarítani, melyikőtök hogyan fizeti a számlákat stb. Osszátok fel, ki fogja kezelni a készpénzt, a számlákat.

6. Szeretet és tisztelet.

Mindegy, hogy mi történik a házasságotokon kívül, mindig kezeljétek egymást szeretettel és tisztelettel. Vannak olyan egyszerű szabályok, amik a régi házasságokban is működtek: „Ne feküdjetek le haraggal a szívetekben!”, „Csókoljátok meg egymást akárhányszor találkoztok, vagy elváltok!”, „Mondjátok el a másiknak mindennap, hogy szeretlek!”, „Mondjátok, hogy kérlek és köszönöm!” Tegyetek meg mindennap valami apróságot a másikért! Csak úgy. Időnként írjatok egymásnak szerelmes levelet! Nevesetek egymás viccein akkor is ha rosszak! Ne becsüljétek le az apróságokat! Időről időre próbáljatok ki új dolgokat!

7. Kötelezzétek el magatokat életre szólóan a másik mellett!

Ez különösen nehéz lehet napjainkban, de fontos, hogy mindkettőtöknek mindig a házasságotok legyen az első! Ha ezt végig fontosnak tartjátok, ha ezt sikerre viszitek, nincs semmi, ami kettőtök közé álljon.

Forrás:Igen-Igen Az Esküvőmagazin http://igen-igen.hu