A régi családi fotókat nézegetve meghatódva gondolunk rá milyen is lehetett nagyanyáink, dédanyáink élete, milyen lehetett akkor nőnek lenni. A fennmaradt fotók, az a kevés, ami elérhető csupán egy benyomást ad vissza, ami híven tükrözi, hogy minden nagyon más volt, mint ma. Már az is nagy dolognak számított, hogy a dédi életében egyáltalán készült róla fotó.

Kedves köszönetajándék a lehet a restaurált fotó

A régi fotók felújítása minden esetben valamilyen apropóból történik. Ilyen lehet például, ha a pár a szülőknek, nagyszülőknek ajándékba a restaurált felújított esküvői képüket adja. A „mit is adjunk ajándékba hiszen már mindenük megvan” gondját is gyakran megoldja egy ilyen kedves gesztus.

A régi, megsárgult, fényét veszett fotók akkor készültek amikor mi még a világon sem voltunk. A fénykép egy darabka múlt. Az idő akkor is nyomot hagyhatott rajta, ha jól tároltunk és vigyáztunk rá. Repedések, gyűrődések, ismeretlen eredetű foltok ronthatják a megjelenését. Bármilyen állapotban is vannak most, nem dobhatjuk ki őket, hiszen ez olyan mintha a múltunkat dobnánk ki. A felmenőinktől ránk maradt fotók személyes tárgyaink. A fénykép restaurálást többnyire érzelmi okokból választjuk, segít megtalálni a gyökereinket.

Nincs menthetetlen kép

Molnár Hajnalka fotórestaurátor szerint nincs menthetetlen kép. A leggyakoribb képrongálódás a pöndörödés miatti repedezettség, aminek több oka is lehet. Például a nagypapa a nagymama képét a tárcájában hordta több évtizeden át. Az előhívás során visszamaradt kémiai anyagok is lehetnek okai az elszíneződésnek vagy a véletlen szennyeződések, karcolások, kifakulás, besötétedés teszi indokolttá a régi fotó felújítását. Ezek a képek igen magas érzelmi értéket képviselnek, ennélfogva csodás ajándékul szolgálhatnak esküvőn, születésnapon vagy akár karácsonyra is.

Sok fejtörést okoz a pároknak a szülőköszöntő ajándék, illetve az is, hogy mit kapjanak a nagyszülők. Remek ajándékötlet a szülők, illetve a nagyszülők felújított fotója a egy keretben az íjú házasokéval. Valószínűleg a nagyszülők esküvői képe szorul majd némi restaurálásra. Egy ilyen ajándékot nem lehet meghatottság nélkül átvenni és biztos, hogy kedves emlék marad, sőt valószínűleg a nappali falára kerül majd, mindenki számára kellemes emlékként.

Mentsük meg időben a régi családi fotókat

A régi, de még jó állapotban lévő fotókról mielőtt az idő jobban belemélyeszti a vasfogát, érdemes digitalizált és digitalizálható formában másolatot készíttetni. A digitalizált változat alapján, az eredeti kép érintetlenül hagyásával számítógépes program segítségével a komolyabb sérüléseken felül az élesség és a tónus is javítható, sőt utólagos színezésre is van lehetőség. A régi fekete-fehér kép színesben izgalmas változat lehet. A retusált kép digitális formában is továbbítható, illetve kinyomtatható.

Előfordul, hogy szomorú esemény, haláleset ad aktualitást a fénykép javításnak. Felnőtt gyermekek kérnek régi fotó felújítást, ajándékba szánják szülőknek nagyszülőknek vagy külföldre szakadt rokonoknak, akik számára nem csupán a múlt egy szeletét adjuk ezzel ajándékba, hanem az otthon emlékét is. A régi fotók megőrzésével a gyökereinket ápoljuk, a segítségükkel tudjuk honnan származunk.