A nagy átlag ezt sajnos nem mondhatja el magáról, hogy nem számít a pénz, amikor az esküvői költségvetést összeállítja. Összeszedtünk néhány ötletet milyen lehetőségek kínálkoznak a megtakarításra a szervezés során.

Az első és talán a legnagyobb költségkímélő a létszám. Remek dolog a nagy lagzi és bizonyára szép emlék, de minden vendég költségnövelő tényező és a húsz éve nem látott rokont talán nem is olyan fontos meghívni. Ha csupán az esküvői menüt számolod, akkor is sokezer forintos megtakarítást érhetsz el a vendéglista megkurtításával.  

Akár tányérszervizes akár svédasztalos megoldás mellet teszitek, le a voksotokat a létszámon mindenképpen sokat lehet megtakarítani. Ha a kiválasztott helyszín nem rendelkezik melegkonyhával profi catering szolgáltatók közül válogathattok. Általában kész esküvői menücsomagok közül válogathattok, de számos esetben lehetőségetek van saját menü összeállítására is.  Az italok vonatkozásában figyeljetek oda van-e valamiből korlátlan fogyasztás és mi az, amit ti is vihettek például házipálinka vagy akár sütemények.
Az esküvői dekoráció is az a terület ahol sokat lehet spórolni.

Ha profi dekoratőrre bízod a feladatot nyilván csak a költségek fognak terhelni, de ha előveszed a kreativitásodat és hajlandó vagy némi időt is befektetni lefaraghatsz a költségvetésből. a dekorációs kellékeket nem muszáj, megvásárolnod kölcsönözheted is őket ezzel is megtakarítást érhetsz el.

A helyszínválasztással eleve meghatározod a stílust és olyan helyek is bérelhetők ahol a díszítés benne van az árban. Élő virágok helyett az élőnek látszó csodálatos selyemvirágokat kölcsönözhettek. Ezzel is sokat spórolhattok, és azon sem kell aggódni, hogy hamar, elhervadnak a virágok.

Az esküvői meghívó ma már sokak számára online meghívót jelent, amelyet a környezetvédelmi szempontokon túl költségkímélő megoldásnak tekinthetünk. Ilyenkor is szokás néhány példányt nyomtatni idősebb rokonoknak, akik nem használnak internetet és szeretik kézbe fogni emlékbe eltenni az ilyesmit. Ha ragaszkodsz a papír alapú meghívóhoz nagy a választék a már kész meghívókból is és nem kell megfizetni az egyedi tervezést és kivitelezést.

A menyasszonyi ruha kérdése talán a legsarkalatosabb. alacsony költségvetésű esküvőn nyilván nem jöhet szóba az egyedileg tervezett és varrott darab. A kölcsönzés a legolcsóbb, illetve ha van a családban, baráti körben megfelelő valakinek akkor csak apró igazításra lehet szükség. A vőlegény öltönyét úgy érdemes kiválasztani, hogy később is viselhető legyen bármilyen elegáns eseményre.

Az autó kérdése is kevés költséggel megoldódhat, ha van a baráti körben vagy a családban valakinek szép autója, amelyet szívesen kölcsönad a nagy napra vagy akár még a sofőr szerepét is vállalja.

Az élőzenekar helyett olcsóbb, ha DJ-t választotok. Ha a helyszínen van hangosítás, akkor a zenekar ezt leszámíthatja az árból.

A videón nem érdemes nagyon spórolni, ha szeretnétek, hogy jó minőségű felvételetek legyen a nagy nap minden fontos eseményéről. Szerencsés, ha van a baráti körben egy profi és megkérhetitek, hogy rögzítse az eseményeket. A fotósra ugyanez vonatkozik. Érdemes a csomagajánlataik között válogatni.

A gyűrűk és s nászút is teljesen pénztárca függő. amin lehet spórolni az, ha a repülő helyett busszal utaztok, és ha a főszezonon kívüli időpontot választotok.