Megkérték a kezed és te igent mondtál, csodás közös évek várnak rátok. Kezdődhet az esküvővel kapcsolatos tervezgetés rögtön az első fontos kérdéssel mekkora a keret, amit költhettek a nagy napra? Fontos hogy mindenről tájékozódj ne érjen meglepetés, de az álmaid valósággá válhassanak.

Azok a régi nagy lakodalmak…

A vidéki nagy sátras lagzikat közösen hozták össze a rokonok, jó szomszédok, barátok. Mindenki hozta, amije volt, csirkét, tyúkot, zöldséget, a remek süteményeket, bort, pálinkát és a dolgos kezüket. A zenekart, a papot és a vőfélyt kellett csak fizetni. A szakácsnak a lagzi alatt kalapoztak kásapénzt.
Mindenki beleadta az aktuális esküvőbe, amit tudott és visszakapta a segítséget, amikor kellett.
Jelentősen könnyebb volt finanszírozni egy esküvőt, mint manapság.
A világ alapjaiban változott meg. Ma már kevés hagyományos lagziról hallani.

Mennyibe is kerül ma egy esküvő?

Az esküvők ma már gazdag programot kínálnak a mulatozóknak.
Galambröptetés, pillangók, tűzzsonglőrök, tűzijáték, csoki szökőkút és még mi más lehetséges a nagy nap emlékezetessé tételéhez.
Az esküvői szolgáltatók készen állnak bármilyen igényt kielégíteni. Az hogy mennyire lesz színes az esküvőd és milyen show elemekkel fogod szórakoztatni a násznépet az főleg az anyagiakon, múlik. Ezzel el is érkeztünk az egyik sarkalatos ponthoz, amely jelentősen befolyásol minden tervet. Mennyibe kerül egy esküvő és milyen lehetőségek kínálkoznak a költségek előteremtésére?

Érdemes-e hitelből finanszírozni az esküvődet?

Nem túl okos dolog erőn felül költekezni, a család vagyoni helyzeténél jelentősen nagyobb költségeket vállalni az esküvő miatt. Ez érvényes szűk családi körben megtartott és a hetedhét országra szóló esküvői mulatságra egyaránt.
Bár a pénzintézetek egyre érdekesebb kondíciókat kínálnak, ezek között igen kedvező személyi kölcsönök is szerepelnek ne dőljetek be a kecsegtető ajánlatoknak.
A te választásod veszel-e fel hitelt az esküvődre, mi lebeszélünk róla!

 

Az esküvő nagyon fontos és emlékezetes esemény, de ez az életetekben csupán egy nap, ami elröppen éppen úgy, mint a többi, és ha hitelből erőn felüli dáridót rendeztek az adósság ott marad, amelynek a terhe akár még évekig nyomja majd a vállatokat.
Ha hitelt vesztek fel, mert más megoldást nem találtok, akkor azt inkább magatokra költsétek például lakásvásárlásra.

Ha az a koncepció, hogy a menyasszonytánc pénzből majd törlesztitek, az nem teremti a jövőtöket.
Okosan tervezzetek, nem kell megmutatni a világnak azt, ami csak illúzió.
A jövőbeli boldogságotok nem azon fog múlni hány vendég mulatozott a lagzitokban egy varázslatos főúri kastély falai között.

Milyen költségekkel számolni manapság egy lagzi megrendezése kapcsán?

A szerelem, ha él, élni fog, akkor is, ha csupán szűk családi körben ünneplitek meg a házasságkötéseteket.
A barátokkal külön el lehet menni, kirúgni a hámból.
Ha van, pénzetek inkább magatokra költsétek, nászútra vagy a közös jövőtök építésére, lakásvásárlásra vagy a berendezésére.

A hitelből finanszírozott akár több milliós lagzi egyáltalán nem biztos, hogy olyan nagy élmény lenne és senki sem lesz attól valaki, hogy Hencidától, Boncidáig tartó mulatságot rendez. Sőt a boldog jövőtöket sem befolyásolja.
Az kizárólag rajtatok múlik.

A tartozás megkeserítheti a közös életeteket.
Folyton azon fogtok vekengeni mi mindenre költhetnétek a törlesztő részletre elúszó pénzt. Ez elég lehúzó energia.
Még az is megtörténhet, hogy egymást okoljátok majd a döntés miatt és ez nem éppen kapcsolat építő hatású.
Ha időközben megszületnek a közös gyerekeitek, akkor még inkább bánjátok majd, mert milyen jó lenne a gyerekekre költeni a pénzt.
Mi lenne, ha inkább azt vennétek tervbe, hogy a 10 éves (vagy bármely más) évfordulótokon rendeznétek egy nagy bulit?

Legyetek kreatívak!

Egy kedves ismerős pár 150ezerből hozta ki a lagzit. Kerti parti volt, mindent közösen csináltak. A menyasszony ruhája home-made volt és oltári jól sikerült.
Legyetek kreatívak, és ne szégyelljetek segítséget kérni. A barátok és családtagok örömmel vesznek részt majd a közös készülődésben.
A választás a tietek.