Sokakban felvetődhet mit keres egy esküvői oldalon a szülés témája. Valójában nagyon is kéz a kézben járnak. Igen sok menyasszony van, aki a nagy napjára készülődve, közben már a szülés nagy napjára is készül. Mindenki arra vágyik, hogy örömteli legyen mindkét esemény. Most arról ejtünk néhány szót, hogyan lehet örömteli élmény a szülés.

A szülés minden nő ősi tudása

Minden nő nyugalomban, méltóságteljesen és könnyedén szeretné a világra hozni a kisbabáját. A természet ehhez, minden eszközzel ellátott bennünket, jellemzően mégsem úgy gondolunk a szülésre, mint egy egyszerű természetes folyamatra. Sőt inkább jellemző a félelem és a szorongás, amit a környezetünkben a témában már valódi tapasztalatokkal rendelkező nők történetei ültetnek el. Emiatt megfeledkezünk a bennünk rejlő ősi tudásról, elfelejtünk kapcsolódni önmagunkhoz és elfelejtünk gyengéden szülni is.

Fontos az önmagunkba vetett hit

Mégis létezik könnyed, örömteli szülés? A gyengéd, természetes szülés lehetősége minden nő számára elérhető. Amikor a szülésre való felkészülés tudatossá válik, akkor ajtó nyílik a tudásra, ami minden nőben megkérdőjelezhetetlenül ott van, csupán használni kell. A szülésre való tudatos felkészülés nem csupán a szülést teszi könnyebbé, de a szülővé válásra is felkészít. A szülő nő megszerezheti a hitet önmagában, hogy bármit meg tud oldani. Ez fontos erőforrása lesz nem csak anyaként, hanem az életben is.

HypnoBirthing szülésfelkészítő módszer

Ne elégedjünk meg a környezetünkben keringő szüléstapasztalatokkal, szerezzünk hiteles ismereteket a szülésről. Szenteljünk figyelmet a szülés körüli stressz és félelem hatásaira. A test ezekre feszültséggel és fájdalommal reagál. Amikor ezt elengedjük, a folyamat könnyedebbé és gyengédebbé válik. A Hypnobirthing szülésfelkészítő módszer komplex gyakorlati tudást ad az örömteli szülés-születés témájában.

Hallgassunk relaxációs és meditációs hanganyagokat. Ezek segítenek a szülés folyamán kapcsolódni önmagunkhoz és a testünkhöz. Megtanulhatjuk mentálisan csökkenteni a fájdalmat és a stresszt. A figyelmünket arra fókuszáljuk, amit szeretnénk és ne arra, ami félelemmel tölt el. Mindig abból lesz több amire koncentrálunk. Tanuljunk szüléstámogató légzőgyakorlatokat. Erre remek lehetőséget kínál a hipnoszülés tanfolyam
Kapcsolódjunk a babával szeretetteljes gondolattal, beszéddel, érintéssel, zenehallgatással. Fontos, hogy érezze, hogy várjuk őt és szeretjük.

Törekedjünk a mentális kiegyensúlyottságra

Legyünk hálásak! A hála érzése nyugalmat és magabiztosságat ad, emeli a fájdalomtűrési küszöbünket és nem ad a helyet a szorongásnak és a pániknak. A szülésfelkészítő meditáción hatékonyan kapcsolódhatunk a már meglévő tudásunkhoz és a kisbabánkhoz. A testi-lelki ellazulás állapotában ideális környezetet teremtünk a baba számára, hiszen ő éppen úgy érzi magát ahogyan mi.  A nyugodt mély szeretetteljes élmény hatására a kötődés a baba és közöttünk kölcsönösen erősödik, erősödik a belső egyensúly. A mentális kiegyensúlyozottság az egyik legfontosabb alapköve az ösztönös örömteli szülési folyamat kibontakozásának. Mindez elsajátítható bármely kismama számára a hipnoszülés tanfolyamon.

Válasszunk kísérőt

Érdemes bevonni egy a számunkra kedves személyt a szülésbe. Ez a leggyakrabban az édesapa, de lehet bárki más is, akit a kismama választ. A statisztikák szerint növeli a biztonságérzetet és csökkenti a komplikációk esélyét, ha a vajúdási folyamat alatt az anyát szeretettel kísérik. Gondos felkészüléssel a kétségekkel teli apából aktív szülési kísérőtárs válhat. Az ismeretlen és félelmetes orvosi esemény helyett a szeretett társ támogatása, az apává és családdá válás élménye jut a főszerephez.

Amikor orvost, szülésznőt választunk a mienkhez hasonló szemléletű legyen. A szülés jellemzően nem orvosi esemény, kiemelten fontos a szakember beállítottsága. Nem mindegy, hogy a szülést levezetni akarják, mintha az anya nem lenne kompetens vagy kísérik az úton. A szülés egyszeri és megismételhetetlen eseménye az életünknek, fontos, hogy készüljünk rá tudatosan.