Ha mostanában házasodtatok vagy esküvőre készültök, akkor mindketten a szerelem rózsaszín mámorában fürdötök. Ilyenkor még tökéltesnek látjátok egymást és fel sem merül, hogy ez valaha megváltozhat. A jó hír az, hogy tudatosan meg lehet őrizni a kapcsolat értékeit egymásra figyeléssel és okos kompromisszumokkal, amelyben mindkét fél nyertesnek érezheti magát.

Mindkét fél változhat idővel

A régóta együtt élő párok tagjai vagy legalább az egyikük egy bizonyos idő elteltével úgy érezheti a másik megváltozott. Az egyik ilyen jellemző változás, hogy eltűnik az engedékenység a kapcsolatból, az egyik félből főnök lesz. Mindent jobban tud, és mindig igaza kell, hogy legyen. Éppen ilyen gyakori a tiszteletlenség, türelmetlenség, az udvariatlanság, csúnya beszéd a pár tagjai között. A leggyakoribb hogy az egyikük, aki tiszteletlen a másik pedig az elszenvedője mindennek. Mi is történik ilyenkor? Hogyan történhet ez meg, mitől romlik el a kapcsolat és mivel teremtik meg a felek ezt a kényelmetlen helyzetet?

A mi szemünkben úgy tűnhet, hogy a partnerünk változott meg, de mi magunk sem vagyunk már ugyanazok és a nézőpont is változott, amellyel egymásra tekintünk. Csupán annyit történt, hogy a rózsaszín köd, amely bevonta a valóságunkat, eloszlott és maradt helyette a csupasz valóság. Azok a jellemvonások, amelyek most a párunk szemében hibának tűnnek bennünk, és amelyeket mi felpanaszlunk őbenne bizonyára léteztek bennünk, csak nem voltak a felszínen. Az indulatosságát szenvedélyességnek értékeltük, a türelmetlensége miatt pedig csak extrém aktívnak gondoltuk.
A hétköznapi taposómalomban a valóságot már nem homályosítják el az illúziók, emiatt mi is kezdjük a párunkat más nézőpontból is látni.

Mi történik ilyenkor velünk?

Mivel mi magunk sem vagyunk a türelem mintaképei így bizonyos helyzetekre nem az addigi megértéssel, feltétel nélküli rajongással reagálunk. Mindezt a kedvesünk is érzékeli, de ő úgy érzi, és úgy értékeli mindezt, hogy mi változtunk meg. Gyakran éppen ugyanazok szerepelnek a panaszlistáján, mint nekünk: türelmetlenek vagyunk vele, eltávolodtunk tőle és nem értjük meg őt. Hiányzik már az egymás felé való feltétel nélküli elfogadás, ami a kapcsolat elején remekül működött, és ami mindkettőtökből a legjobbat hozta ki. Egy reggel könnyen arra ébredhettek, hogy nem találjátok a közös pontokat és sehogy sem értitek mi történt, és hogy hol került homokszem a gépezetbe.

A párkapcsolati coach megoldást jelenthet

Ilyenkor érdemes kérni párkapcsolati coach segítségét, aki segít megtalálni a még mindig meglévő, a kapcsolatotokat erős szövetséggé kovácsoló értékeket. Egy kis odafigyeléssel ismét közös hullámhosszra kerülhettek. Jelentős változást hozhat ha az intimitás területén ismét közelebb kerültök egymáshoz. Például remek közös program lehet együtt benézni egy szexshopba. Maga az élmény is izgalmas és az is lehet, hogy a játékszerek amit beszereztek segítenek elindulni a kapcsolatotok megmentésének az útján.
A kapcsolatot mindig két fél teremti és soha sem csak az egyik fél a hibás még akkor is, ha úgy érzed, a párodnak nagyobb része van az összeütközésekben, mert indulatkezelési gondokkal küzd vagy kevés az önismerete. Az, hogy ebből a helyzetből merre indulunk, az fogja eldönteni, hogy megoldást keresünk vagy kifogást, saját magunknak mentséget vagy felelőst mindezért a helyzetért. A megoldásban nagy segítségetekre lehet egy párkapcsolati coach aki kívülről, érzelmi befolyásoltság nélkül és szakmai szemmel tekint a helyzetetekre, így kínálva megoldási lehetőségeket. Bárhol is tart a kapcsolatotok rendbe lehet hozni, csak hozzáállás kérdése.