Ha mostanában házasodtatok vagy esküvőre készültök, akkor mindketten a szerelem rózsaszín mámorában fürdötök. Ilyenkor még tökéltesnek látjátok egymást és fel sem merül, hogy ez valaha megváltozhat. A jó hír az, hogy tudatosan meg lehet őrizni a kapcsolat értékeit egymásra figyeléssel és okos kompromisszumokkal, amelyben mindkét fél nyertesnek érezheti magát.

Mindkét fél változhat idővel

A régóta együtt élő párok tagjai vagy legalább az egyikük egy bizonyos idő elteltével úgy érezheti a másik megváltozott. Az egyik ilyen jellemző változás, hogy eltűnik az engedékenység a kapcsolatból, az egyik félből főnök lesz. Mindent jobban tud, és mindig igaza kell, hogy legyen. Éppen ilyen gyakori a tiszteletlenség, türelmetlenség, az udvariatlanság, csúnya beszéd a pár tagjai között. A leggyakoribb hogy az egyikük, aki tiszteletlen a másik pedig az elszenvedője mindennek. Mi is történik ilyenkor? Hogyan történhet ez meg, mitől romlik el a kapcsolat és mivel teremtik meg a felek ezt a kényelmetlen helyzetet?

A mi szemünkben úgy tűnhet, hogy a partnerünk változott meg, de mi magunk sem vagyunk már ugyanazok és a nézőpont is változott, amellyel egymásra tekintünk. Csupán annyit történt, hogy a rózsaszín köd, amely bevonta a valóságunkat, eloszlott és maradt helyette a csupasz valóság. Azok a jellemvonások, amelyek most a párunk szemében hibának tűnnek bennünk, és amelyeket mi felpanaszlunk őbenne bizonyára léteztek bennünk, csak nem voltak a felszínen. Az indulatosságát szenvedélyességnek értékeltük, a türelmetlensége miatt pedig csak extrém aktívnak gondoltuk.
A hétköznapi taposómalomban a valóságot már nem homályosítják el az illúziók, emiatt mi is kezdjük a párunkat más nézőpontból is látni.

Mi történik ilyenkor velünk?

Mivel mi magunk sem vagyunk a türelem mintaképei így bizonyos helyzetekre nem az addigi megértéssel, feltétel nélküli rajongással reagálunk. Mindezt a kedvesünk is érzékeli, de ő úgy érzi, és úgy értékeli mindezt, hogy mi változtunk meg. Gyakran éppen ugyanazok szerepelnek a panaszlistáján, mint nekünk: türelmetlenek vagyunk vele, eltávolodtunk tőle és nem értjük meg őt. Hiányzik már az egymás felé való feltétel nélküli elfogadás, ami a kapcsolat elején remekül működött, és ami mindkettőtökből a legjobbat hozta ki. Egy reggel könnyen arra ébredhettek, hogy nem találjátok a közös pontokat és sehogy sem értitek mi történt, és hogy hol került homokszem a gépezetbe.

A párkapcsolati coach megoldást jelenthet

Ilyenkor érdemes kérni párkapcsolati coach segítségét, aki segít megtalálni a még mindig meglévő, a kapcsolatotokat erős szövetséggé kovácsoló értékeket. Egy kis odafigyeléssel ismét közös hullámhosszra kerülhettek.
A kapcsolatot mindig két fél teremti és soha sem csak az egyik fél a hibás még akkor is, ha úgy érzed, a párodnak nagyobb része van az összeütközésekben, mert indulatkezelési gondokkal küzd vagy kevés az önismerete. Az, hogy ebből a helyzetből merre indulunk, az fogja eldönteni, hogy megoldást keresünk vagy kifogást, saját magunknak mentséget vagy felelőst mindezért a helyzetért. A megoldásban nagy segítségetekre lehet egy párkapcsolati coach aki kívülről, érzelmi befolyásoltság nélkül és szakmai szemmel tekint a helyzetetekre, így kínálva megoldási lehetőségeket. Bárhol is tart a kapcsoltotok rendbe lehet hozni, csak hozzáállás kérdése.