A nászajándék, amit az esküvő alkalmából adunk át az ünnepelteknek nem mindig lesz telitalálat. Természetesen mindenki személyre szabott, hasznos, de ugyanakkor emlékezetes ajándékot  szeretne ajándékozni, főleg akkor ha számunkra közeli és fontos emberekről van szó.

 

Előfordul azonban, hogy olyan rokon vagy ismerős esküvőjére vagyunk hivatalosak akiket igazán nem is ismerünk, nem vagyunk napi kapcsolatban. Ebben az esetben mi a teendő, mit ajándékozzunk, milyen értékben, melyek a legjobb ajándékok ilyenkor?

 

Bár a nászajándékok fajtái, értékei nincsenek kőbe vésve, mégis vannak szokások arra vonatkozólag, hogy mekkora értékű milyen fajta nászajándékot illik adni. Ezek azonban rengeteg dologtól függnek. Abban az esetben, ha nem tudunk az ajándék fajtáját tekintve dönteni akkor marad a hagyományos nászajándék ötlet a pénz.

 

Napjainkban már előfordul, hogy a fiatal pár a meghívóban kitér arra, hogy milyen jellegű ajándékot látnának szívesen, esetleg azt is, hogy hol vásárolhatják meg az ajándékot, ilyenkor könnyebb a választás. Az ajándék kiválasztása sokat elárul a figyelmességünkről és arról, hogy milyen viszonyban vagyunk az ifjú párral.

Milyen ajándékokat adhatunk nászajándékba?

●     Pénz

A mindennapokban nem számít személyre szóló ajándéknak a pénz, de esküvő esetén teljesen elfogadható. A menyecsketánc során az ifjú házasok összegyűjtik a nekik szánt összeget ezért akik nem ismerik a párt igazán, a pénz megfelelő ajándék. Szabály szerint annyi pénzt illik legalább adni amennyibe a saját ellátásunk kerül, plusz még a pár részére is adunk hozzá valamekkora összeget.

●     Ajándéktárgy

Abban az esetben, ha nem kapunk arra utalást a meghívóban, hogy mi az amit szívesen elfogadnának akkor mi magunktól is választhatunk ajándéktárgyat az eseményre. Természetesen ezek az ajándéktárgyat megfelelő értéket kell képviseljenek, nem csak az anyagi értékük, hanem az eszmei is fontos tényező. Szívesen választottak régebben minőségi, magyar porcelánokat, festményeket, lakberendezési tárgyakat, háztartási gépeket, ágyneműt, ehhez azonban már ismerni kell a fiatal párt. Ágynemű ajándékozása esetén lényeges az is, hogy hol kapható gumis lepedő?

 

 

●     Élmények

Napjainkban már az ifjú párnak nemcsak fizikai tárgyakat, hanem élményeket is ajándékozhatunk. Akár egy utazás, egy hétvégi pihenés, repülőjegy két személyre valamelyik fővárosba, de ezeken kívül még rengeteg lehetőségből választhatunk a pénztárcánktól függően.

●     Kreatív ajándékok

Nemcsak tárgyakat és pénzt ajándékozhatunk hanem ezeket kreatív formában is átadhatjuk, mint például egy pénzcsokor, amit bankjegyekből készítünk el virágcsokor formában. De tehetjük száraztészta közé egy befőttes üvegbe is a pénzt feltekergetve. Készíthetünk egy pénzgyűjtő perselyt is amibe a meghívottak beledobhatják az ajándék pénzt.

 

Összegezve

 

Ahhoz, hogy hasznos és személyre szóló ajándékot adjunk a fiatal párnak az esküvőjükre rengeteg lehetőség közül válogathatunk. Ha nem az ajándék tárgyak közül választunk, pénzt minden esetben ajándékozhatunk a jeles napra.