Végre nagykanállal eszünk

A lakodalom a paraszti világban az egyik legnagyobb ünnepnek számított.

Az örömszülők valóban örülnek amiért révbe ért a gyermekük és közben agyon izgulják magukat az esküvői szertartás és a lakodalom miatt.

 

Ki szervezi meg?

Akinek kevés az ideje és az önbizalma -és persze meg is tudja fizetni- manapság esküvőszervezőre bízza a szervezési feladatok dandárját. Persze ez nem jelenti azt, hogy egy fotel mélyén kávét szürcsölgetve várhatja a nagy napot, de sok időt és fáradtságot megspórol. A menyasszony és a vőlegény csak saját magukkal foglalkozhat.

 

Ahogy a nagymamánk fejét bekötötték

A hagyományos lakodalom amelyhez lánykikérés, vőfély és sok családi baráti, és jószomszédi segítség dukál, ma már csak faluhelyen szokás, pedig a lakodalmi költségeket könnyebb volt kordában tartani hiszen, a leendő vendég már egy-két nappal a nagy esemény előtt leszállította az összekötött lábú, tollas, kotkodácsoló lagzis húsleveshez valót, a házilag rokon vagy barátnő által megvart menyasszonyi ruháról nem is beszélve.

Az igazán segítőkészek még a kopasztáson is részt vettek, sőt a lakodalmi menüből kihagyhatatlan házi süteményeket, tortákat is a vendégek hozták magukkal. A keresztszülő vagy más rokon pedig vágnivaló disznóval, marhával járult hozzá a lagzi fényét emelendő.

 

Torta remekművek

 

Ma a legtöbb lagzi étteremben zajlik a hagyományok egy részét persze így is megőrizve, mint például a menyasszonyi torta amelyet ma már cukrászmesterek remekelnek, bármilyen elképzelést megvalósítva.

 

A húsleves elmaradhatatlan?

A lagzis menü is sokat változott. A hagyományos húsleves, töltött káposzta, marha vagy birka pörkölt alulmarad az éttermek svédasztalos ajánlataival szemben.

A vőfélyt szerepét is kikezdte az idő vasfoga. Ma már kevés ha versekbe , hagyományos rigmusokba ágyazza a mondókáját, ceremóniamesteri vénára is szükség van.

 

Ki viszi a vőfélybotot?

A profik az a „mellényüket” veszik elő amire éppen igény van, hol a vőfélyit hol a ceremóniamesterit, amire éppen vágyik a kedves megrendelő.

Aki pedig már teljesen szakítani kíván a hagyományokkal az egyszerűen egy moderátorral helyettesíti a vőfélyt, aki spontán összekötő szöveggel teszi gördülékennyé az események menetét.

 

A lakodalom vagy talán már esküvői parti legfontosabb hangulatfelelősét, a lagzis zenekart sem hagyhatjuk ki ha az összes esküvő körüli változást szeretnénk érinteni. Hát bizony a zenészek számára is olyan sokoldalúság a kívánatos, hogy az már gömb. A legjobb, ha bármilyen és mindenféle zenét tudnak játszani, mégpedig profi szinten, hiszen ma már vannak lagzik ahol nem hegedűvel húzzák a talpalávalót, hanem a DJ mixeli a keverőpultján.

A nászajándék fogalma sem a hagyományos stafírungra korlátozódik napjainkban.

 

Megőrizve az utódoknak

A fotós sem engedheti meg magának, hogy a műteremben kattogtat néhányat és kész az esküvői album. A technika ma már profi eszközöket és módszereket biztosít nemcsak izgalmas és egyedi fotók létrehozatalára az utókornak, hanem ma már természetes, hogy nemcsak hogy rögzíti a videós az esküvő és a lakodalom összes mozzanatát, hanem filmet készít belőle, biztosítva ezzel a hálás utókornak a könnyebb visszaemlékezést. Szerencsére van is mit megörökíteni, hiszen csokiszökőkút, galambröptetés vagy akár tüzijáték is megszokott attrakció egy mai lagziban.