Minden menyasszony rengeteg időt és energiát tesz bele, hogy megszervezze azt az esküvőt, amelyet megálmodott magának, amelyről minden lány a szíve mélyén izgatott vágyakozással ábrándozik. Gondosan megválasztott helyszín, káprázatos dekoráció, meseszép esküvői ruha, mennyei ételek, szerető és odaadó vőlegény, stb.

És ez mind valóban csodálatos és nélkülözhetetlen kelléke a nagy napnak. Most mégis egy kicsit más megközelítésből szeretnék néhány gondolatot megosztani veletek, hogy mindezek mellett hogyan is készüljünk fel kicsit másképpen, tudatosan az esküvőnkre.
Amire én úgy tekintek, mint egy szent eseményre, amely kinyit egy kaput életünk következő fázisára, amelyet szívünk választottjával közösen, együtt élhetünk meg. Egészségben, boldogságban, harmóniában.

Találd meg a belső békédet

Azonban, ahhoz, hogy ez valóban így legyen, szükséges, hogy ne csak a külső körülményeket, a helyszínt öltöztessük ünneplőbe, hanem saját magunkat, testünket, lelkünket is.
Találjuk meg saját belső békénket, igazán ismerjük azt, akik vagyunk és legyünk harmóniában önmangunkkal, szabadítsuk fel, gyógyítsuk meg nőiességünket, női energiáinkat. Érezzük jól magunkat a bőrünkben.  Hiszem, hogyha így, teljesen, önazonosan, megtisztulva és őszintén tudjuk kimondani az esküt párunknak és elkezdeni a közös életünket, akkor nagyobb valószínűséggel kapjuk meg a jogosan várt boldogságot.

De vajon hogyan is kapcsolódik ide a női jóga? Miben és hogyan tud nekünk segíteni?

A női jógát én egy csodálatos módszernek és útnak tartok, amely számomra nem csupán egy mozgásforma, hanem egy önismereti lehetőség is, amely által napról napra erősebben és tisztábban kapcsolódok önmagamhoz, a testemhez és a lelkemhez.
Azáltal, hogy megismerem, megértem és elfogadom női létem hullámzását, a viharokkal, völgyekkel, félelmekkel, fájdalmakkal együtt, de megtalálom magamban az örömöt, a vágyat, a boldogságot, a kacérságot és azt a feltétel nélküli szeretetet és odaadást, amire egy igazi nő képes.

Nézzük meg közelebbről, hogy a rendszeres női jóga gyakorlásnak milyen konkrét hatásai lehetnek.

Erősödő belső harmónia, béke és egyensúly

Amikor rendszeresen női jóga gyakorlást végzünk, elsőre talán az a legszembetűnőbb hatás, hogy mennyire jól esik ilyenkor csak magunkra figyelni, önmagunkkal teljesen együtt lenni abban a 90 percben. Hiszen nőként folyamatosan több dologgal foglalkozunk egyszerre és még több dolgot tartunk a fejünkben.
És ez kiemelten igaz egy esküvő szervezés kapcsán. Képesek vagyunk egyszerrel számtalan ’multitask’ végzésére.
És ez rendben is van, nagyon hasznos képességünk ez, és legyünk neki nagyon hálásak. De éppen ezért rendkívül fontos, hogy időközönként beiktassunk magunknak egy kis énidőt.
Amikor csak magunkkal foglalkozunk, kizárva minden külső hatást. És amikor ezt megengedjük magunkat, akkor érezni fogjuk, hogy sokkal hatékonyabban, boldogabban intézzük a mindennapi feladatokat, kevésbé leszünk feszültek, frusztráltak és ingerültek.

Női jógával a harmóniáért

A női jóga egy nagyon megengedő gyakorlás, itt igazán magunkra hangolva, saját testünkkel, rezgésünkkel összekapcsolva áramlunk. Azt a gyakorlatot és úgy végezzük, amire és ahogyan szükségünk van.
Nincsenek elvárások, nincs teljesítménykényszer vagy ítélkezés. És amikor ebben a csendben és megengedésben meghalljuk női testünk, női erőnk bölcsességét és átadjuk neki magunkat, egyszerűen egy misztikus állapot következik be.
Itt találjuk meg a belső békénket, belső harmóniánkat, amivel utána már a kinti világban is erősebbek, kitartóbbak, de mégis kiegyensúlyozottak és nyugodtak tudunk lenni.

Gyógyuló fizikai test, egészséges női szervek

A női jóga gyakorlásnak számtalan gyógyító hatása van a fizikai testünket tekintve is. Elsősorban fontos tudni, hogy itt a női test sajátosságainak, így a ciklusunknak megfelelően végezzük a feladatokat, megismerve és tudatosítva, hogy ciklusunk mely fázisában éppen mire van szüksége a testünknek.
Így hathatós segítséget kapunk annak kiegyensúlyozásában, az egyes fázisok alatt fellépő problémák, panaszok, menstruációs görcsök enyhítésében, hozzájárul a hormonális egyensúly megteremtésében. Női jóga során főként a csípő, medence területével foglalkozunk, így a gyakorlatok helyreállítják az alsótest (1-2-3 csakra) energetikai rendszerét, erősíti a has izmait, valamint mobilizálja, erősíti a csípő izmokat. Gyakorlás során kiemelt figyelmet kap a gát területe is, amely az intim izmok tudatosításával, erősítésével is foglalkozik, amely jelentősen hozzájárul az egészséges és örömteli szexuális élethez.

Számos tapasztalat van azzal kapcsolatban, hogy a rendszeres női jóga gyakorlás, segít a már kialakult komolyabb női betegségek (endometriózis, mióma, inkontinencia stb.) panaszainak enyhítésében, gyógyulási folyamat támogatásában.

Feléledő női erő, kiteljesedő nőiesség

Azáltal, hogy a női jóga során a medence területével foglalkozunk, az ott lakó szervekkel, a méhünkkel, a petefészkekkel, hüvely, gát területével, nemcsak fizikai szinten érünk el hatást, hanem kapcsolódunk, gyógyítjuk, felszabadítjuk a bennünk élő szakrális női erőt és tudást. Hiszen itt lakik ez az erő, de sokszor sajnos megsérülve, teljesen elzárva tőlünk. Minden egyes alkalommal, mikor tudatosan vesszük fel a kapcsolatot női területünkkel, női szerveinkkel, egyre mélyebben és erősebben szólunk hozzájuk, úgy tisztítjuk meg magunkat a sérelmektől, fájdalmaktól, félelmektől, amelyek gátolnak minket női kiteljesedésünktől.
Így a finomenergetika testgyakorlatok, meditációk, vizualizációk segítségével hozzájárulunk a nőiség mélyebb átéléséhez, női erőnk magunkhoz vételéhez, nőiség-tudatosságunk fejlesztéséhez.

És hát ki ne szeretne élete egyik legfontosabb napján boldogan, kiegyensúlyozottan, fizikailag és lelkileg egészségesen, belső szépségétől és nőiességétől sugárzóan, élete párja szemében a leggyönyörűbb nőként állni ott, az oltár előtt.

Ha úgy érzed ez a Te utad, akkor szeretettel várlak női jógán.

Forrás: Kiss Ágnes