Mi is az a köszönetajándék? Ma már szinte nem létezik esküvői mulatság köszönetajándék nélkül és tulajdonképpen majdnem bármi lehet, amit a pár anyagilag még bevállal. Mint mindenben az esküvő témában határ a csillagos ég.
A köszönetajándék egy kedves gesztus, amellyel a pár kifejezi a háláját a vendégek felé a jelenlétükért és a nászajándékért.
A köszönetajándék szokása a régi időkre nyúlik vissza. Annak idején szerencsét reméltek a házasságra nézve az ajándékozással. Régi jó magyar szokás volt a lagzi után süteményt és más finomságokat csomagolni a hazainduló vendégeknek. Ez is egyfajta köszönetajándéknak tekinthető.

Manapság az ifjú pár különböző apróságokkal ajándékozza meg a vendégeket. A megfelelő vendég ajándék kiválasztása elég nagy fejtörést szokott okozni a pár számára. Eredetileg a köszönetajándék fehér tüllbe csomagolt öt szem cukrozott mandula volt, amelyek mindegyike saját jelentéssel bírt: boldogságot, termékenységet, egészséget, jóléte és a hosszú életet szimbolizálta.

Az hogy ti mit adtok ajándékba a vendégeiteknek kreativitás kérdése. Ez lehet illatgyertya, marcipánfigura apró dekor szappan vagy egy bájos kerámia szívecske vagy más figura. ennek a nagy előnye, hogy gyakorlatilag örökre megmarad olyannak amilyennek elkészült. Nem romlik meg, nem szárad ki és sok év múltán is kedves emlék marad.

Szekeres Szilvinél csodás kerámia köszönetajándékokat rendelhettek, biztos, hogy elégedettek lesztek ti is és örömet szereztek vele a násznép tagjainak is.

A csomagolás is nagyon fontos. A köszönetajándék szinte mindig az asztal dekoráció része. Érdemes odafigyelni rá, hogy színben és minden másban is harmonizáljon azzal.