Itt nem fogsz tippeket találni arra vonatkozóan, hogyan állítsd fel a tortaasztalt, ez az a nagy ívű dolog, amelyről gyakran megfeledkezünk a koszorúslány ruhavásárlás és az asztaltervezés ködében. Tartsd szem előtt ezeket a bölcsességeket, és az esküvőszervezés végtelenül kevésbé lesz stresszes és élvezetesebb. Minden további nélkül íme, a legjobb esküvőszervezési tanácsok.

1. Legyetek óvatosak, amikor az esküvőről beszéltek a barátokkal és a családdal

Természetes, hogy az esküvőd bizonyos részleteit elárulod a szeretteidnek, de ami minket illet, minél kevesebbet tudnak a vendégek a nagy nap előtt, annál jobb. Lehet, hogy nem is tudod, de azzal, hogy információt adsz az első táncdalról, vagy arról, hogy mennyit költesz virágokra, vitára bocsátod a döntéseidet. Ha hallgatsz a nap részleteiről, elkerülheted a konfliktusokat és a felzaklatást, különösen, ha a környezetedben lévő, véleményformálóbb emberekről van szó, valamint azokról, akik hajlamosak az idegeskedésre.

Csak ne feledd, hogy legyen készenlétben egy praktikus egysoros, arra az esetre, ha valaki infókért szorongatna. Valami olyasmi, mint „Szeretnénk, ha meglepetés maradna”, vagy „Majd a nap folyamán meglátod!”, nagyon jól működik.

2. Határozd meg prioritást korán

Mielőtt belekezdenél az esküvőszervezésbe, üljetek le a pároddal, hogy megbeszéljétek, milyen esküvőt szeretnétek. Gondolkodjatok el azon, hogy milyen hangulatot és vibrálást szeretnétek teremteni, és próbáljátok meg elképzelni a tökéletes ünnepséget. Hamarosan meg kell tudniuk határozni, hogy mi a legfontosabb számukra. Te és partnered próbáljatok meg megállapodni három-négy prioritásban.

Sok pár választja a vendégek szórakoztatását, a stressz minimalizálását, hogy a vendégek pihenhessenek és élvezhessék a napot, valamint a személyiségüket tükröző partit, de természetesen az is tökéletesen elfogadható, ha egy pár dizájner cipő szerepel a listán! Ha már az elején meghatározol egy maroknyi prioritást, az segít a költségvetés összeállításában, és ad valamit, amire visszautalhat a nehéz döntések meghozatalakor.

3. Ne ragadj le a kutatási rutinban

A kutatás kulcsfontosságú az esküvőtervezés során, hiszen nagy valószínűséggel még nem terveztél ilyet! Ennek ellenére könnyű elborulni a rendelkezésre álló információk puszta mennyiségétől. Szeretnél jól tájékozott lenni, de nem annyira, hogy úgy érezd, megbénít a választás. Azt sem szeretnéd, ha időt pazarolnál az esküvő olyan területeinek kutatására, amelyek nem túl fontosak a számodra. Javasoljuk, hogy nézz utána, mennyibe kerülnek az esküvők. Ha például három hétig kutattál manikűr inspirációk után, lehet, hogy itt az ideje kiválasztani a kedvencedet, és továbblépni!

4. A költségvetés-tervezés művészetének elsajátítása

Részletes esküvői költségvetés nélkül a nagy nap költségei nagyon gyorsan kicsúszhatnak a kezünkből, ezért ez egy létfontosságú lépés. Találj ki egy módszert, amivel nyomon követheted a kiadásaidat – a táblázatok valószínűleg a legnépszerűbbek. Őszinte leszek veled, nagyon kevés pár marad az esküvői költségvetésben, de ha szorgalmasan naplózod a kiadásaidat, sokkal nagyobb az esélyed!

5. Adj a potenciális vendégeknek A-, B-, C- és D-listás bánásmódot!

A leggyorsabb és legegyszerűbb módszer az esküvői vendéglista összeállításához az, hogy a legközelebbi és legkedvesebb vendégeidet csoportokra osztod aszerint, hogy mennyit jelent számodra a részvételük – A lista, B lista, C lista és D lista. Oké, lehet, hogy ez egy kicsit nyaktörő, de a másik lehetőség – listát készíteni mindenkiről, akit ismersz, és piros tollat ragadni rá! – nem kedvesebb, és kétszer annyi időt vesz igénybe!

Ez a funkció megmutatja, hogyan használhatod az A-tól D-listás módszert, és praktikus útmutatást tartalmaz arra vonatkozóan, hogy mely barátok és családtagok jellemzően melyik listára tartoznak.

6. Dobj ki mindent, ami nem rezonál rád

Mint mindenféle buli, az esküvők is hajlamosak követni egy formulát, és bármilyen személytelennek is hangzik, ez a formula rendkívül hasznos lesz a tervezés során. Ennek ellenére nincs értelme kézrátételes rituálét beiktatni, mert az összes barátodnak volt, vagy beszédet tartani, ha megveted a nyilvános beszédet. Ha határozottan úgy érzed, hogy el akarod hagyni a koszorúslányruhákat, a fotófülkét, a csokordobálást és a fehér színt, tedd meg!

Senki sem fog csalódni, hogy a napod egy kicsit szokatlan. Sőt, még jobban fogják élvezni az esküvőt, mert hitelesnek éreznek majd. Azokat az elemeket azonban, amelyek nagymértékben befolyásolják a vendégek élményét, óvatosan kell megközelíteni. Az ételkínálatot illetően például olyan kreatívak lehettek, amennyire csak szeretnétek, de ettől még fontos, hogy mindenkinek legyen mit ennie! Fordíts időt a kisebb kiegészítők és apróságok elkészítésére is. Egy üdvözlő kártya szép magyar esküvős versekkel vagy egy kis tárgyi figyelmesség, amit mindenki hazavihet az esküvőről